Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Απλά υπονομεύουν τη χώρα

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει στην τελική ευθεία για την κύρωσή της. Η γειτονική χώρα υπολογίζει ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματός της ώς τα μέσα Ιανουαρίου. Αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στην Ελλάδα, η οποία είναι υποχρεωμένη, από τις διατάξεις της συμφωνίας, να την κυρώσει χωρίς καθυστέρηση. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Με δεδομένη τη θέση του Πάνου Καμμένου ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία -παρά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του- ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει τη στήριξη σε άλλα κόμματα. Αυτή είχε δοθεί από το Ποτάμι το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση ότι η πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας ήταν διασφαλισμένη στη Βουλή.
Το ζήτημα άρχισε να «θολώνει» τις τελευταίες ημέρες, όταν δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο κόμμα του κ. Θεοδωράκη και τη Ν.Δ., οι οποίες είχαν αντικείμενο να εμποδιστεί η έγκριση της συμφωνίας. Το παρασκήνιο, είτε ανταποκρίνεται στην αλήθεια είτε όχι, πολύ μικρή σημασία έχει μπροστά στην αντικειμενική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.
Αυτή η πραγματικότητα λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά ένα προηγούμενο στις σχέσεις των δύο χωρών και στην αντανάκλασή τους στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς. Είναι η μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες, με την υπογραφή του ΟΗΕ, από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα.
Ακόμα και αν απορριφθεί από την ελληνική Βουλή ή τη Βουλή της ΠΓΔΜ, καμία κυβέρνηση στο μέλλον, είτε εδώ είτε εκεί, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάτι διαφορετικό. Οι Πρέσπες είναι και θα παραμείνουν η βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης στο μέλλον, αν σήμερα κάτι δεν πάει καλά.
Λύση σε αντίθεση με αυτή τη συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Αν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, η μόνη λύση που θα υπάρξει είναι η σημερινή κατάσταση. Η αναγνώριση, δηλαδή, της γειτονικής χώρας από όλο τον πλανήτη -πλην της Ελλάδας- απλώς με το όνομα Μακεδονία. Επομένως όσοι απεργάζονται σχέδια στο παρασκήνιο για να εμποδίσουν τη συμφωνία με στόχο να υπονομεύσουν την κυβέρνηση απλά υπονομεύουν τη χώρα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: