Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Όχι, ο θρησκευτικός όρκος κυβέρνησης δεν είναι «κανονικότητα» στην Ευρώπη

Από το 1985 υπάρχει στη νομοθεσία της χώρας η πρόβλεψη πολιτικού όρκου - πολιτικής διαβεβαίωσης για την ακρίβεια - για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέρασαν 30 χρόνια για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αυτή η πρόβλεψη. Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη πολιτική ορκωμοσία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίστηκε ενώπιον του αρχιεπίσκοπου και των κληρικών και κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν στο twitter για την επιστροφή στην «κανονικότητα». Ενδεικτικό είναι το παρακάτω tweet:
 
«Θρησκευτικός όρκος και ενδυματολογικός κώδικας αντίστοιχος του αξιώματος. Όπως σε όλα τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη. Η επιστροφή στην κανονικότητα της ευπρέπειας».
Σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Πολωνία όπου το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο υπάρχει η επιλογή της αναφοράς στο θεό με τον όρκο να γίνεται ενώπιον των βουλευτών. Προαιρετική είναι η αναφορά σε Γερμανία και Αυστρία. Στη Δανία ακόμη και ο όρκος του βασιλιά που είναι μέλος της επίσημης εκκλησίας γίνεται ενώπιον του Συμβουλίου του Κράτους και δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα.
Χωρίς θρησκευτικές αναφορές είναι ο όρκος στην Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο ενώ ο πρόεδρος της Πορτογαλία ορκίζεται στην τιμή του. Στη Γαλλία δεν υπάρχει η έννοια του όρκου για τον πρόεδρο. Χωρίς καμία θρησκευτική αναφορά είναι οι όρκοι σε Τσεχία, Μολδαβία και Ρωσία, όπου ο πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον κοινοβουλευτικών, κυβερνητικών και δικαστικών αξιωματούχων. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λετονία, Εσθονία κ.α.
Κληρικοί πουθενά. Στο tweet της δημοσιογράφου απάντησαν χρήστες με τον παρακάτω χάρτη που δεν είναι βέβαια επίσημος, αποτελεί όμως στοχευμένο σχόλιο:


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: