Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

«Καταιγίδα» στο υπουργείο Πολιτισμού

Ωρα απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).
Μορφή «μπαράζ» παίρνουν οι ερωτήσεις που δέχεται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία προσεχώς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις από το βήμα της Βουλής για το πώς εισέρρευσαν διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων του υπουργείου (τότε ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) σε γραφεία υπουργών παλαιότερων πολιτικών ηγεσιών, αλλά και στο γραφείο της ίδιας της κ. Μενδώνη, την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα γενικής γραμματέως του υπουργείου.
Ειδικότερα, επίκαιρη ερώτηση προς την κ. Μενδώνη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρολιάκος, επικαλούμενος τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».
Οπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα μας –χωρίς ουδέποτε να δεχτεί την παραμικρή διάψευση– ανάμεσα στα ευρήματα που έχουν σταλεί προς διερεύνηση στις εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας γύρω από το Ταμείο, περιλαμβάνονται και ορισμένες αποδείξεις δαπανών, βάσει των οποίων προκύπτει ότι:
• Στις 25/9/2000 το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ εισέπραξε από την ΠΟΣΥΠΠΟ 10.000.000 δραχμές για την οικονομική τακτοποίηση του προσωπικού του γραφείου της γενικής γραμματέως και του υπουργικού γραφείου.
• Στις 19/2/2003 δόθηκαν για υπερωριακές απασχολήσεις στο γραφείο του υπουργού 17.890 ευρώ.
• Στις 9/4/2003 το Ταμείο εισέπραξε 23.467 ευρώ και πάλι για την κάλυψη υπεραπασχολήσεων στα γραφεία της γενικής γραμματέως και του υπουργού.
• Στις 10/7/2003 δόθηκαν άλλα 19.994 ευρώ για τους ίδιους λόγους στα ίδια γραφεία.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή υπουργός υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 1999-2004 (όπως και μεταξύ 2009-Ιανουαρίου 2015). «Πώς δικαιολογούνται οι εκροές εκτός σκοπού του Ταμείου ποσών προς τα γραφεία των τότε υπουργών αλλά και το γραφείο της ως Γ.Γ. του υπουργείου;» είναι το ερώτημα που απευθύνει ο κ. Σκουρολιάκος στην κ. Μενδώνη.
Ηδη πάντως η υπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τον πρόσφατο διορισμό του πρώην, αλλά «διαχρονικού» προέδρου του Ταμείου (2002-2017), Γ. Τσακοπιάκου, σε ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον έλεγχο κτιριακών εγκαταστάσεων υπηρεσιών του υπουργείου. Σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης, κάνοντας λόγο για μια «δυσάρεστη έκπληξη».
Συνοπτικά, τη Δευτέρα στη Βουλή η υπουργός, θέλοντας να αποποιηθεί οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη, έριξε το «μπαλάκι» στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ λέγοντας ότι αποτέλεσε δική της πρόταση η συμμετοχή του κ. Τσακοπιάκου στην Επιτροπή.
«Μην κρύβεστε πίσω από τους συνδικαλιστές», ζήτησε ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα της απόφασης που υπέγραψε η υπουργός είναι «ένας άνθρωπος που τελεί υπό δικαστική διερεύνηση να αναλάβει πάλι μια θέση ευθύνης». «Εξακολουθεί να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν θα τον πω εγώ ένοχο», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η κ. Μενδώνη.
Βέβαια, ανεξαρτήτως της πολύπλευρης δικαστικής έρευνας που διεξάγεται για το Ταμείο, ο κ. Τσακοπιάκος βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο, μετά από έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που διαπίστωσαν αδικαιολόγητη αποχή από την εργασία του για διάστημα άνω των οκτώ μηνών – παράπτωμα που εγείρει το ερώτημα της απόλυσής του.
Δεν αποτελεί για την υπουργό το γεγονός αυτό έναν λόγο ικανό να αρνηθεί την πρόταση της Ομοσπονδίας; Ετερο αίτημα της (πλειοψηφίας της) Ομοσπονδίας, το οποίο έχει υιοθετήσει η υπουργός –προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση– αφορά την «εν λειτουργία εκκαθάριση» του Ταμείου.
Μια προαναγγελία που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ακυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης που ξεκίνησε επί κυβέρνησης, με τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κ. Στρατή, να έχει καταγγείλει την κ. Μενδώνη ότι αποσκοπεί στη «συγκάλυψη των σκοτεινών υποθέσεων» του Ταμείου.
Πρόσθετα ερωτήματα
Η προαναγγελία αυτή, σε συνδυασμό με δημόσια δήλωση της υπουργού ότι «όπου υπάρχει οσμή σκανδάλου αυτό το υπουργείο δεν θα μείνει έτσι», γεννά μια σειρά πρόσθετων ερωτημάτων:
• Για ποιο λόγο η κ. Μενδώνη έκρινε σκόπιμο να υιοθετήσει το αίτημα για «εκκαθάριση» του Ταμείου, τη στιγμή που πρώην μέλη της Διοίκησής του ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη; Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες (πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, εγκληματική οργάνωση, είναι οι τρεις από τις πέντε κατηγορίες) σε 17 μέλη πρώην Διοικήσεων, για την υπόθεση των εικονικών δανείων.
• Βάσει πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), η πρακτική της «οικονομικής τακτοποίησης υπερωριακών απασχολήσεων» συνεχίστηκε και το 2008, με αποκορύφωμα την εκταμίευση 1.000.000 ευρώ από το Ταμείο προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων, με εντολή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Θ. Δραβίλα.
Χρησιμοποιήθηκε πράγματι το ποσό για την πληρωμή υπεραπασχολήσεων και, αν ναι, ποιοι υπήρξαν τελικά οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων;
• Τι προτίθεται να κάνει η υπουργός σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο της εκταμίευσης του ποσού;
• Πού βρίσκεται η πειθαρχική υπόθεση του κ. Τσακοπιάκου;
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: