Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Υπαναχώρηση από Ν.Δ., δεν περνά στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ

Υπόσχεση ήταν και... πάει η μεταφορά του φόρου ακινήτων στους δήμους που θα αντικαθιστούσε την κρατική χρηματοδότηση και, όπως είχε επισημάνει η «Εφ.Συν.», θα δημιουργούσε τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε λαϊκούς και πλούσιους δήμους ● Η κυβέρνηση, αντιθέτως, θα επιμείνει στην κατάργηση της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες.
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 ως μια «σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», φαίνεται ότι θα παραμείνει σχέδιο επί χάρτου, καθώς στην κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που θα δημιουργήσει σε σημαντικό αριθμό δήμων της χώρας τυχόν εφαρμογή της και αδυνατούν να εντοπίσουν μέθοδο επίλυσής τους.
Αυτό που ουσιαστικά είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήταν η είσπραξη και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησής τους.
Το αποτέλεσμα θα ήταν, όπως έχει αναδείξει σε ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.», να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων, με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά. Δήμοι με μεγάλης αξίας ακίνητα θα αύξαναν κατακόρυφα τα έσοδα (π.χ. Φιλοθέη - Ψυχικό κατά 431%!), ενώ λαϊκοί δήμοι θα είχαν ραγδαία μείωση εσόδων (π.χ. Αιγάλεω 74%) και θα οδηγούνταν σε αύξηση δημοτικών τελών.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή του δόγματος «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» σε επίπεδο δήμων και, βεβαίως, δημοτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην κυβέρνηση έχουν αναγνωρίσει ότι θα προκληθεί οικονομική ασφυξία σε πολλούς δήμους (μεταξύ άλλων και νησιωτικούς και ορεινούς) και η «μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» βαίνει προς απόρριψη. Αλλωστε, τα πρώτα βήματα οπισθοχώρησης έχουν γίνει ήδη: παρότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή προανήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου το 2021, ακολούθησε το καλοκαίρι δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, ότι η μεταφορά του φόρου θα γίνει «μέσα στην τετραετία».
Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από το ότι η Ν.Δ. προέβη σε μια προεκλογική εξαγγελία, που δεν την είχε επεξεργαστεί στον ελάχιστο βαθμό, μόνο για να ηχήσει καλά στο νεοφιλελεύθερο ακροατήριό της.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια πρόταση με τον Κυρ. Μητσοτάκη υπήρξε από πλευράς «Δράσης» του Θ. Σκυλακάκη (σημερινού υφυπουργού Οικονομικών) το 2014.
Απλή αναλογική
Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κατάργηση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πηγές μας, το εκλογικό σύστημα που θα προταθεί για τις τοπικές εκλογές του 2023 θα παρέχει πλειοψηφία στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, δεν έχει όμως «κλειδώσει» το ποσοστό που θα τη διασφαλίζει.
Είναι πιθανό να απαιτείται ποσοστό κατώτερο του 42%, το οποίο προβλεπόταν στο εκλογικό σύστημα του 2006 και διασφάλιζε στον δήμαρχο (ή στον νομάρχη) εκλογή από τον πρώτο γύρο και τα 3/5 των εδρών.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία προς τις περιφέρειες. Εχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ότι αρμοδιότητες για τα ύδατα, το χωροταξικό, τα δάση και θέματα ιθαγένειας δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Αυτοδιοίκηση. Μετά τις αλλαγές αυτές θα καταρτιστεί ο νέος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα.
Εμφαση θα δοθεί σε θέματα απλοποίησης διοικητικών διαδικασιών της Αυτοδιοίκησης, με επιδίωξη την καλύτερη και πιο εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση της «χαρτούρας» που απαιτείται να προσκομίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος είναι να διασυνδεθούν τα συστήματα δεδομένων των ΟΤΑ με τα αντίστοιχα των υπολοίπων φορέων του Δημοσίου.
Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εισπραξιμότητας των δήμων, αναφέρουν πηγές μας, σχεδιάζεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: