Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Σφοδρή κριτική στις αντεργατικές δηλώσεις Μητσοτάκη

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αντεργατική ανάρτηση του πρωθυπουργού ανήμερα της γενικής απεργίας που είχαν κηρύξει σωματεία και οργανώσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ΚΚΕ δεν άφησαν αναπάντητη την πρόκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προς τους συνδικαλιστές και έκανε λόγο για «απεργία της μειοψηφίας», διαφημίζοντας, παράλληλα, τις νέες αντισυνδικαλιστικές διατάξεις που προωθεί η κυβέρνησή του.
Ούτε ο Όρμπαν...
Σκληρή γλώσσα επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για ακραία συντηρητική αντίληψη από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγορώντας τον πως έχει «δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρομοιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Βίκτορ Όρμπαν και καταλήγει «επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί».
Η ανάρτηση στο Facebook του Αλέξη Τσίπρα:
 
Η κανονικότητα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης καταλογίζοντάς του «αλαζονεία και αυταρχισμό». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρομοίασε, ακόμη, τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη με τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ και έκανε λόγο για «κανονικότητα του ΔΝΤ».
Αναλυτικά:
Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Ομως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό.
Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών.
Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ.
Για προβοκάτσια μιλάει το Κίνημα Αλλαγής
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά την πληρώνουν οι πολλοί, προσθέτοντας ότι «για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού».
«Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…» καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί.
Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού.
Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…
«Πρωθυπουργός εκλεγμένος με λιγότερο από το 30%»
Πιο αιχμηρό στην κριτική του ήταν το ΚΚΕ, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναζητήσει τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού εντός του κόμματός του.
«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα» σχολιάζει δηκτικά το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Και προσθέτει: «όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: