Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Οι πολίτες λένε ότι ο καπιταλισμός κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό

Αλλά εμπιστεύονται περισσότερο τις επιχειρήσεις από τις κυβερνήσεις, που θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών.
Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Φόρουμ του Νταβός, όπου συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, δημοσκόπηση του Edelman Trust Barometer δείχνει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως ο καπιταλισμός στην παρούσα μορφή του κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Το Edelman Trust Barometer, που για δύο δεκαετίες διενεργούσε δημοσκοπήσεις σε δείγματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για την εμπιστοσύνη τους σε κεντρικούς θεσμούς, αυτή τη φορά διερεύνησε πώς βλέπουν οι απλοί πολίτες τον ίδιο τον καπιταλισμό. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έδειχναν αυξανόμενη αίσθηση ανισοτήτων, τους οδήγησαν να ρωτήσουν αν οι πολίτες αρχίζουν τώρα να έχουν πιο βασικές αμφιβολίες για τις βασισμένες στον καπιταλισμό δημοκρατίες της Δύσης.
Και η απάντηση «είναι ναι», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπέρσοφ, επικεφαλής της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία επικοινωνιών των ΗΠΑ Edelman.
«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται σε αυτό το επίπεδο αν αυτό που έχουμε σήμερα και αν ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα, είναι ο καλύτερος ώστε να έχουν ένα καλό μέλλον», εξήγησε.
Στη δημοσκόπηση μετείχαν 34.000 άνθρωποι σε 28 χώρες, από δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία μέχρι εκείνες που βασίζονται σε ένα διαφορετικό μοντέλο, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Το 56% των ερωτηθέντων συμφωνούν πως «ο καπιταλισμός όπως υφίσταται σήμερα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον κόσμο».
Οι δημοσκοπήσεις του του Edelman Trust Barometer ξεκίνησαν το 2000 για να διερευνήσουν τις θεωρίες του πολιτικού επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού διακήρυξε πως η φιλελεύθερη καπιταλιστική δημοκρατία είχε παραμερίσει όλες τις αντίπαλες ιδεολογίες και άρα εκπροσωπούσε «το τέλος της Ιστορίας». Ωστόσο το συμπέρασμα αυτό έχει έκτοτε αμφισβητηθεί, με τους επικριτές του Φουκουγιάμα να επικαλούνται επιχειρήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, η αύξηση του αριθμού των απολυταρχικών ηγετών, ο εμπορικός προστατευτισμός και οι επιδεινούμενες ανισότητες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.
Σε εθνικό επίπεδο, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον καπιταλισμό είναι μεγαλύτερη στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία, 75% και 74% αντίστοιχα, με τη Γαλλία να ακολουθεί εκ του σύνεγγυς, στο 69%. Υψηλές πλειοψηφίες διαμορφώνονται και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, του Κόλπου, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Μόνο στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Κορέα, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία η πλειονότητα διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι ο καπιταλισμός στην παρούσα φάση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Η έρευνα επιβεβαιώνει μία σειρά από προβληματισμούς που αφορούν τον ρυθμό της τεχνολογικής προόδου, την εργασιακή ανασφάλεια, τη δυσπιστία στα ΜΜΕ, αλλά και την αίσθηση ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών.
Όσον αφορά άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι Ασιάτες να είναι πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές τους από ό,τι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Επίσης, διαφορετικά προσεγγίζουν τα πράγματα οι πολίτες, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και μόρφωσης, με τους πλούσιους και πιο μορφωμένους να είναι πολύ πιο πιθανόν να εμπιστεύονται τον τρόπο διαχείρισης των πραγμάτων.
Από την άλλη, είναι πολύ ενδιαφέρον το εύρημα της έρευνας ότι η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις ξεπερνά εκείνην στις κυβερνήσεις, αλλά και ότι το 92% των υπαλλήλων δήλωσαν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να εκφράζουν ανοικτά τη γνώμη τους για τα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα των καιρών.
«Οι επιχειρήσεις τείνουν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι λαϊκιστικές και οπαδικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Edelman, Ρίτσαρντ Έντελμαν. «Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στα έσοδα των μετόχων», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: