Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Α1 Ερασιτεχνική: Στο «στόχαστρο» ο πρώτος, στο... «απυρόβλητο» ο δεύτερος!

Μια προκήρυξη οποιασδήποτε αθλητικής διοργάνωσης, είναι αλήθεια ότι πρέπει να «προβλέπει» όλες τις πιθανότητες, όλες τις εκδοχές και πιθανά επιπλέον κίνητρα συμμετοχής, με όση «δικαιοσύνη» μπορεί να τη διακρίνει, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Στην δική μας περίπτωση και σε ότι αφορά το πρωτάθλημα της Α1, η αρχική πιο «λογική» προκήρυξη του Αυγούστου βάση της οποίας οι ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στο πρωτάθλημα 2019-20, ήρθε να δώσει τη θέση της ένα μήνα αργότερα χωρίς να ερωτηθεί κανένα από τα μέλη-σωματεία της Ένωσης, σε μια πιο «παράλογη» προκήρυξη όπως εξελίσσεται κατά την προσωπική μου άποψη, κυρίως για την διαδικασία και τους όρους του συστήματος διεξαγωγής των play offs και της ανάδειξης του πρωταθλητή.
Και για μην μακρηγορώ, μπαίνω κατευθείαν στο «ψητό» του θέματος... Η νέα προκήρυξη πιθανόν προέβλεψε ένα πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα, όπου οι βαθμολογικές διαφορές των ομάδων που θα διεκδικούσαν την άνοδο, δεν θα ήταν αρκετά μεγάλες ή τουλάχιστον θα κρατούσαν σε ενδιαφέρον όλες της ομάδες της κατηγορίας μέχρι το τέλος. Η πραγματικότητα όμως ήρθε να την διαψεύσει, γιατί όντως μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον(έστω και φιλολογικό) ακόμη κι από ομάδες που έμειναν αρκετά πίσω στη βαθμολογία, αλλά αυτό εξελίσσεται σε «μονόπλευρο», αφού 6 αγωνιστικές πριν το τέλος, ο πρωτοπόρος Εθνικός ήδη έχει αποσπαστεί 7 βαθμούς από την δεύτερη Πέλλα η οποία βαθμολογικά μέχρι σήμερα, φαντάζει ως η μόνη ομάδα που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτιά του(3 βαθμούς διαφορά του 1ου με τον 2ο προβλέπει η προκήρυξη για διεξαγωγή play offs), ενώ οι υπόλοιπες υποψήφιες ομάδες μια πιθανής 4αδας play offs, απέχουν 11(Μελίσσι), 12(Μάνδαλο), 14(Σωσάνδρα) ή ακόμα και για τους πιο «αισιόδοξους» 17 βαθμούς(Πρόμαχοι)! Κι αν αυτοί οι πχ 17 βαθμοί διαφοράς των Προμάχων δεν είναι απαγορευτικοί και δεν αποκλείουν βάση της προκήρυξης(ανεξαρτήτως  βαθμολογικής  διαφοράς) την συμμετοχή στην 4άδα των play offs, κατευθύνουν όμως τόσο τους Προμάχους, όσο πολύ περισσότερο τις άλλες τρεις ομάδες Μελίσσι, Μάνδαλο και Σωσάνδρα, που βαθμολογικά προβάλλουν πιο λογικοί μνηστήρες μια πιθανής 4αδας play offs, στο «κυνήγι» μόνο του πρωτοπόρου Εθνικού και στην «ασυλία» της δεύτερης Πέλλας, αφού το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται πλέον αποκλειστικά στην διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο(δηλαδή στους 3 βαθμούς διαφορά για την διεξαγωγή play offs), θεωρώντας ότι η κάλυψη της διαφοράς του πρωτοπόρου με τις υπόλοιπες ομάδες, είναι πάρα πολύ δύσκολη αν όχι απαγορευτική!
Δηλαδή με πιο απλά λόγια αν οι παραπάνω ομάδες ενδιαφέρονται για τα play offs κοιτάζοντας το «συμφέρον» τους, κι ελπίζοντας ίσως ότι μπορούν να ανατρέψουν σ' αυτό το μίνι-πρωτάθλημα την όποια τελική βαθμολογική κατάσταση, θα πρέπει να κερδίζουν ή να «κόβουν» βαθμούς τον πρωτοπόρο Εθνικό και να χάνουν ή να «σιγοντάρουν» τη δεύτερη Πέλλα! Δυστυχώς όμως αυτή η λογική δεν είναι ποδοσφαιρική και δημιουργεί πολλές «σκιές» στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, όσο κι αν φαίνεται να «ευνοεί» στην παρούσα φάση την ομάδα μας. Θα μπορούσαν ίσως να υπάρχουν επιπλέον οικονομικά ή άλλα κίνητρα στις ομάδες που θα εξασφάλιζαν την συμμετοχή τους στα play offs, ώστε το ενδιαφέρον της συμμετοχής ακόμη και με την παρούσα προκήρυξη, να ήταν πιο έντονο, πιο αδιάβλητο και πιο ρεαλιστικό.
Παραθέτω τι προβλέπει και τι προέβλεπε η προκήρυξη, μετά και πριν τις αλλαγές αντίστοιχα, τόσο για τα play offs, όσο και τα play out, καθώς και την βαθμολογία 6 αγωνιστικές πριν το τέλος, για να βγάλετε τα δικά σας ίσως πιο ασφαλή από μένα συμπεράσματα:

Νέα Προκήρυξη
Παλιά Προκήρυξη
Νέα Προκήρυξη
Παλιά Προκήρυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: