Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Συνεχίζεται το «σόου» με διπλή... στόχευση

Η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να παρουσιάσει κάτι ως αποτέλεσμα της δραστηριοποίησής του στο ποδόσφαιρο συνεχίζεται. Μέσα σε μια βροχή από αντιφατικές δηλώσεις κι από διορθώσεις επί διορθώσεων από κανάλι σε κανάλι και από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο, ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να κλείσει ραντεβού για σήμερα στην Ελβετία, με αξιωματούχους της FIFA – όχι με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, όπως προσδοκούσε.
Δεν είναι μόνο πως δεν καταφέρνει για δεύτερη συνεχή παρουσία στην Ελβετία μέσα σε λίγες μέρες να κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο της FIFA. Δεν καταφέρνει να κλείσει συνάντηση ούτε με τον επόμενο στην ιεραρχία, κύριο αντιπρόεδρο Σάιχ Αλ Χαλίφα. Θα περιοριστεί σε μια συνάντηση με τον έναν από τους επτά αντιπροέδρους που συμμετέχουν στο συμβούλιο ως εκπρόσωποι των κατά τόπους συνομοσπονδιών, τον πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ. Και τη διευθύντρια ευρωπαϊκών ομοσπονδιών Εμιλι Σο.
Συνέβη μάλιστα το εξής πολύ ενδιαφέρον. Την Παρασκευή το βράδυ, αρχικά δόθηκε η ενημέρωση πως ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντούσε τον Σάιχ Αλ Χαλίφα και την Εμιλι Σο. Λίγο μετά όμως δόθηκε νέα ενημέρωση. Ο Αλ Χαλίφα... μάς τελείωσε και πήγαμε στον Γκρεγκ Κλαρκ. Φυσικά δεν λέει κανείς πως είναι αξιωματούχοι χωρίς κύρος και σημασία στη FIFA. Αλλά ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη διαδικασία δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα.
Αυτή τη στιγμή είναι φανερό πως ο υπουργός Επικρατείας κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να μείνουν ικανοποιημένοι και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Προσπαθεί να πείσει τους ξένους αξιωματούχους ώστε οι διεθνείς συνομοσπονδίες να στηρίξουν το πλαίσιο ποινών για την πολυϊδιοκτησία, που αποκλείει ποινή υποβιβασμού. Αν δεν το δεχτούν εκείνοι, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δεν έχει καμιά σημασία.
Ταυτόχρονα, ως... αντίβαρο για τον Ολυμπιακό, προσπαθεί να περάσει αλλαγές σε ζητήματα γύρω από την ΕΠΟ, που αποτελούν πάγια απαίτηση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ την τελευταία διετία. Ετσι, χθες υπήρξαν δημοσιεύματα από κυβερνητικές διαρροές, που τονίζουν την πρόθεση διεύρυνσης του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ. Είναι βέβαια κάτι πολύ δύσκολο να συμβεί, ειδικά ενόψει των επικείμενων εκλογών το καλοκαίρι και σίγουρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην διαδικασία των εκλογών. Αλλά, αν συμβεί, θα πλήξει ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις ποδοσφαιρικές ενώσεις και θα ευνοήσει τον Ολυμπιακό, καθώς το παιχνίδι της εκλογικής επιρροής θα ανοίξει πολύ. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης όπως όλα δείχνουν.
Από όσα επιδιώκει ο υπουργός Επικρατείας, δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να μην είναι προβληματικό και που να μη δημιουργεί προϋποθέσεις για προβλήματα στη συνέχεια. Με κορυφαίο το πλαίσιο των ποινών για την πολυϊδιοκτησία, όπου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητά στην ουσία από FIFA - UEFA, να δεχθούν κάτι που δεν γίνεται πουθενά. Να συμμετέχουν δηλαδή στο ίδιο πρωτάθλημα, ομάδες με κοινό ιδιοκτήτη κι απλά να υπάρχει ανά περιόδους ποινή αφαίρεσης βαθμών, μέχρι να αλλάξει η μία από τις δύο ιδιοκτησιακό καθεστώς!

Τάσος Τσατάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: