Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Καθυστέρησε αλλά ήρθε ο «προσωρινός αριθμός ασφάλισης» προσφύγων

Τις ανάγκες για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία προωθεί με καθυστέρηση τριών μηνών η κυβέρνηση προκειμένου να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υγείας προσφύγων και μεταναστών που παρουσιάστηκαν.
Με κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης, Παιδείας, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζεται η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες ασύλου.
Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, έξι μήνες μετά την αίτησή τους. Ο ΠΑΑΥΠΑ αποδίδεται στις κατά τόπους υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Το πρόβλημα που δεν μπόρεσε να επιλύσει νωρίτερα η κυβέρνηση, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», είναι ιδιαίτερα σοβαρό για ανθρώπους με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, –διαβήτη, φυματίωση, καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας– αλλά και ανθρώπους που ασθενούν συνεχώς επειδή είναι εκτεθειμένοι στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εμπύρετα περιστατικά και γαστρεντερίτιδες.
Σύμφωνα με όσα έλεγαν δημοσίως υπηρεσιακοί παράγοντες της υπηρεσίας Ασύλου στα μέσα Δεκεμβρίου, το πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» το πρόβλημα το έλυνε, υποτίθεται, ο νόμος για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την ημερομηνία δημοσίευσής του, αρχές Νοεμβρίου, αλλά από τότε δεν είχαν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις πέντε υπουργείων.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: