Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

«Covid-19» η επίσημη ονομασία του ΠΟΥ για τον κορονοϊό

Την ονομασία «Covid-19» αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να δώσει στον κορονοϊό που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από 1.000 ανθρώπων.
Όπως εξήγησε, σήμερα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, οι άλλες ονομασίες θα ήταν «ανακριβείς»,τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο στιγματισμός.
«Έπρεπε να βρούμε ένα όνομα που να μην αναφέρεται σε γεωγραφική τοποθεσία, σε ζώο, σε ένα πρόσωπο ή σε μια ομάδα ανθρώπων», επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι το αρχικό CO παραπέμπει στη λέξη κορονοϊό (coronavirus), το VI στον ιό (virus) και το D (disease) στην ασθένεια.
Ο Τέντρος ανέφερε επίσης ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες.
«Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», είπε ακόμα απευθύνοντας έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος».
Στο μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως το έργο που έχει επιτελέσει η Κίνα όσον αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κορονοϊού έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και πως η χώρα θα κερδίσει τη μάχη εναντίον του.
Κορύφωση της επιδημίας τον Φεβρουάριο προβλέπει το Πεκίνο
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στον νέο ιό, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η επιδημία στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί, προτού υποχωρήσει, τον Απρίλιο.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται, βασίζοντας την πρόβλεψη σε μαθηματικά μοντέλα, πρόσφατα στοιχεία και στις ενέργειες της κυβέρνησης.
«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε ο 83χρονος Τζονγκ. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: