Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Θεωρίες (;) συνωμοσίας

Η λέξη «συνωμοσία» παράγεται από τον συνωμότη. Αυτός από το «συν» και το «ωμότης», από το «όμνυμι» που σημαίνει «ορκίζομαι». Ο συνωμότης δήλωνε αρχικά, λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, τους συνδεδεμένους με όρκο και κατ’ επέκταση εκείνους που κατέστρωναν από κοινού μυστικά σχέδια. Η «θεωρία συνωμοσίας» τώρα, που μας ενδιαφέρει, ορίζεται από το Λεξικό ως εξής: «Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία οτιδήποτε άσχημο -ιδίως όταν πρόκειται για την πολιτική κατάσταση μιας χώρας ή τη σχέση της με άλλα κράτη- οφείλεται σε μυστικές εχθρικές ενέργειες που κατευθύνονται από "μυστικά κέντρα ανωμαλίας"».
Τι σημαίνει - από πού προέρχεται
Είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο να πιστεύουν διάφορες εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, που διακινούνται κυρίως στο Διαδίκτυο, ίσως επειδή είναι τόσο φοβισμένοι, τόσο ανασφαλείς. Και είναι επίσης γεγονός πως όσο κατεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο και ο δείκτης νοημοσύνης, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δεκτικότητα στις διάφορες συνωμοσιολογίες. Ο αποδέκτης αυτών των θεωριών αμφισβητεί οτιδήποτε του λένε «επίσημα» και «έγκυρα». Θεωρεί ότι οι πάντες που έχουν εξουσία, από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μέχρι τις μεγάλες εταιρείες, τον έχουν στοχοποιήσει προσωπικά με σκοπό να τον εξαπατήσουν, να τον κάνουν υποχείριο και ενεργούμενό τους για δικό τους όφελος βέβαια. Ή κάποια σκοτεινά κέντρα του εξωτερικού είναι σίγουρο πως βυσσοδομούν εναντίον της καθαρότητας του αίματος και του πανάρχαιου πολιτισμού του...
Απαξ και δεχτεί κάποιος λοιπόν την αρχική αυτή συνθήκη, ότι τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως φαίνονται και πως όλοι τον έχουν βάλει στο μάτι, είναι εύκολο μετά να αποδεχτεί ένα σωρό τερατολογίες: όχι, οι Αμερικανοί δεν έφτασαν ποτέ στη Σελήνη. Ναι, ο Μπους κανόνισε την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους μαζί με τους Εβραίους, για να επιβάλει παγκόσμια δικτατορία. Ναι, η Γη είναι κούφια και μέσα της ενδιαιτώνται οι Νεφελίμ και οι Ελοχίμ, η αληθινή κυβέρνηση του πλανήτη. Και βέβαια ο κορονοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο κατασκευασμένο από τους Κινέζους για να υποτάξουν τη Δύση ή από τους Αμερικανούς για να πλήξουν την Ορθοδοξία, κάτι το οποίο αποδεικνύεται από το συρματάκι που έχουν οι μάσκες, μέσω του οποίου, και του δικτύου 5G, οι μασκοφόροι, αφού δεχτούν και το ανάλογο τσιπάκι, θα γίνουν ο στρατός του Αντίχριστου που είναι καθ’ οδόν.
Είναι απλό, εύκολο, πολιτικώς ορθό, καθωσπρέπει, διασκεδαστικό και εν τέλει σχεδόν επιβεβλημένο να λοιδορούνται αυτοί που πιστεύουν σε κάποια από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Αν μάλιστα αυτές αφορούν τον κορονοϊό, η διακίνησή τους μέσω Διαδικτύου είναι παράνομη σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη. Και βέβαια ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στο πρόσφατο διάγγελμά του πως «απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων».
Ωστόσο είναι γεγονός ότι η εξουσία, πολιτική και οικονομική, ελέγχει διαχρονικά τις μάζες με το ψέμα ή/και την απόκρυψη της αλήθειας. Για κάποιους είμαστε πειραματόζωα, κρέας για τα κανόνια, ποντίκια για το εργαστήριο, πρόβατα για άρμεγμα, μηδενικά που σχηματίζουν τους μεγάλους αριθμούς, αυτούς που πλαισιώνουν πάντα τους μεγάλους ανθρώπους, τις μεγάλες εταιρείες, τα μεγάλα σχέδια. Οι δυτικές δημοκρατίες δεν είναι συχνά τίποτα άλλο από θεσμικοί φερετζέδες που συγκαλύπτουν την αλήθεια.
Και ποια είναι αυτή; Οχι, η Γη είναι όντως στρογγυλή και συμπαγής και η μάσκα όντως προστατεύει, αλλά για να δούμε δυο-τρεις χαρακτηριστικές θεωρίες συνωμοσίας, δειγματοληπτικά, μεταξύ πολλών άλλων, που τελικά αποδείχτηκε πως δεν ήταν καθόλου θεωρίες, αλλά η ωμή, ματωμένη, φρικαλέα αλήθεια. Που φυσικά δεν βγήκε στο φως από τις Αρχές, από την εξουσία ή από τα συστημικά μίντια με τη γραβάτα και το υψωμένο φρύδι, που διυλίζουν τον κώνωπα των συνωμοσιολογικών θεωριών και καταπίνουν την κάμηλο της διαπλοκής με τους ισχυρούς, αλλά από ανθρώπους που ερεύνησαν, που κοπίασαν και κινδύνεψαν για να αποδείξουν πως, ναι, μερικές φορές, τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα λένε και πως ναι, ενίοτε, οι ισχυροί μάς έχουν βάλει στο μάτι.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 λοιπόν κυκλοφόρησε μια τρομακτική θεωρία συνωμοσίας: πως η αμερικανική κυβέρνηση έκλεβε πτώματα για να κάνει πειράματα με ραδιενέργεια. Ασφαλώς και οι Αρχές αρνήθηκαν τότε τα πάντα, κατακεραυνώνοντας αυτούς που πιστεύουν τέτοια τερατολογήματα. Ομως στα μέσα της δεκαετίας, το 1956, τελικά ανακαλύφτηκε πως όντως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει μια εκτεταμένη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας από πυρηνική έκρηξη στο ανθρώπινο σώμα. Ετσι κυβερνητικοί πράκτορες έκλεβαν πτώματα μωρών και παιδιών που είχαν πεθάνει πρόσφατα ή μέρη αυτών των νεκρών παιδιών, χωρίς φυσικά να πάρουν την άδεια των χαροκαμένων γονιών τους ή έστω να τους ενημερώσουν – μιλάμε για 1.500 οικογένειες. Αυτό το φρικαλέο αίσχος, αυτή η θεωρία συνωμοσίας που βγήκε αληθινή, είχε το όνομα «Project Sunshine» - «Σχέδιο Ηλιόφως».
Και μια που μιλάμε για παιδιά, μια άλλη θεωρία συνωμοσίας έλεγε πως στο πασίγνωστο ταλκ «Johnson & Johnson Baby Powder» υπάρχει σκόνη αμιάντου! Αυτό το καρκινογόνο υλικό, που ήταν για δεκαετίες ένα από τα βασικά συστατικά της καταπραϋντικής σκόνης, περνούσε στον οργανισμό των μωρών. Φυσικά η πολυεθνική εταιρεία αρνιόταν κατηγορηματικά πως χρησιμοποιούσε τέτοιο υλικό, μέχρι που αναγκάστηκε να το παραδεχτεί λίγα χρόνια πριν – το 2018.
Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε άλλες «θεωρίες» συνωμοσίας που αποδείχτηκε πως ήταν αληθινές. Οπως η ευρέως διαδεδομένη φήμη πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν μυστικά πειράματα ελέγχου της συνείδησης και αλλαγής της συμπεριφοράς μέσω χρήσης ψυχότροπων φαρμάκων. Από θεωρία συνωμοσίας αποδείχτηκε ότι ήταν το άκρως απόρρητο πρόγραμμα ΜΚ-ULTRA, το οποίο ξεκίνησε μυστικά το 1953 και τερματίστηκε αναγκαστικά, κάτω από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Συμπερασματικά: από τη μια, όχι, η Γη δεν είναι επίπεδη σαν πίτσα και η μάσκα, όχι, δεν είναι ένα εργαλείο του διαβόλου, όπως δήλωσε ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Από την άλλη όμως είναι γεγονός πως το κεφάλαιο κι ο οπλισμένος βραχίονάς του, το κράτος, κατά κανόνα συνωμοτούν εναντίον μας, λένε ψέματα ή κρύβουν την αλήθεια, όταν δεν έχουν συμφέρον να την ανακοινώσουν στον λαό. Ο μόνος ανιχνευτής ψεύδους που διακρίνει μεταξύ θεωρίας και «θεωρίας» συνωμοσίας, είναι το μυαλό μας και η έγκυρη και ακηδεμόνευτη πληροφόρηση – τίποτα άλλο.
 
Παύλος Μεθενίτης 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: