Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Διάγγελμα Μητσοτάκη για Άγκυρα: «Δεν απειλούμε αλλά και δεν εκβιαζόμαστε» - Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας». Αυτά αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Και τονίζει: «Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ' όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.
Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.
Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.
Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνει επίσης πως: «Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.
Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.
Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.
Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.
Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.
Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα».
Και η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη καταλήγει: «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».
 
Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη
Έντονη κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα», προσθέτουν.
«Όπως και με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση απλά ανάπτυξη των στόλων» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν».
«Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κύριο πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που δεν διαθέτει, όπως αποδείχθηκε, η σημερινή Κυβέρνηση. Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που ως τώρα δυστυχώς αρνείται», αναφέρει το γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
«Είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός. Μόνο που πρόκειται γι’ αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
«Γι’ αυτό και το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατ. Μεσογείου», καταλήγει το ΚΚΕ.
«Με ένα διάγγελμα που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς χθες ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός με πανικό και φόβο και με τη ρήση ‘απαντούμε δεν προκαλούμε’ ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι πάμε σε διάλογο, χωρίς να μας πει για ποια ακριβώς θέματα ‘θα διαλεχθούμε’. Μίλησε για κίνδυνο ατυχήματος, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην ελληνική κυριαρχία και ποντίζει καλώδια 1.750 χιλιομέτρων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Κριτική στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ασκεί το ΜέΡΑ 25 τονίζοντας ότι «το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ενός αμήχανου πρωθυπουργού που δεν ενημερώνει τους πολίτες επί της ουσίας, προφανώς ούτε τους καθησυχάζει». Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη, προσθέτει, «να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις «Μεγάλες Δυνάμεις». Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα».

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: