Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Χωρίς τεστ οι εργαζόμενοι

Παρά το επιβεβαιωμένο κρούσμα υπαλλήλου καθαριότητας στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, δεν έγιναν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. ● Τι καταγγέλλουν οι αρχαιοφύλακες.
Κρίνονται επαρκείς οι χειρισμοί της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία ή αποκαλύπτουν προχειρότητα; Γιατί δεν φτάνουν οι μάσκες –που τις πληρώνουμε αδρά–, τα καλά πλυμένα χεράκια και τα πρόστιμα για τους όρθιους στα μπαρ. Πρωτίστως επιβάλλονται οι έλεγχοι με τεστ, ιδιαίτερα όπου είναι αναγκαίο. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν δεν πραγματοποιούνται;
Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού στη σοβαρή καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων; Η ΠΕΥΦΑ, που διατηρεί αγαθές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία στην Μπουμπουλίνας, εξέδωσε χθες ανακοίνωση ασκώντας πιέσεις για τη συμμόρφωσή της, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο προσωπικό μετά το κρούσμα Covid-19 σε εργαζόμενη στην καθαριότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης Αδριανού. Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού (10/8/20) ενημέρωνε για το περιστατικό και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το σύνολο των εργαζομένων στους ανωτέρω χώρους θα υποβληθεί σε ελέγχους από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα δώσουν και τις αναγκαίες οδηγίες για τα περαιτέρω».
Το αυτονόητο, όμως, δεν συνέβη. Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ (11/8/20) σημειώνει: «Σήμερα με έκπληξη και απορία μαθαίνουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα για το προσωπικό αλλά και για τους επισκέπτες. Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΥΦΑ επανειλημμένως έχει ζητήσει τον έλεγχο του φυλακτικού προσωπικού διότι είναι υπηρεσία που έρχεται σε καθημερινή επαφή με κοινό, αλλοδαπό και ημεδαπό. Επιπροσθέτως, καλούμε τις κατά τόπους Υπηρεσίες να έλθουν ΑΜΕΣΑ σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, παράλληλα με τις ενέργειες του ΥΠΠΟΑ και να προσπαθήσουν να προγραμματιστούν τα αναγκαία τεστ για το προσωπικό τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το υπουργείο Πολιτισμού, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ για το θέμα. Τον ενημέρωσαν ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνουν οπότε οι έλεγχοι στους εργαζομένους αναμένονται σήμερα. Σε ποιους εργαζομένους όμως; Καθώς υπάρχουν διαφορετικές ειδικότητες υπαλλήλων – αρχαιολόγοι, αρχαιοφύλακες κ.ο.κ.
Χθες το απόγευμα η «Εφ.Συν.» έλαβε διαμαρτυρία από αρχαιοφύλακα (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) που καταγγέλλει το περιστατικό. «...Εργάζομαι ως αρχαιοφύλακας στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς όπου εχθές είχαμε επιβεβαιωμένο κρούσμα από άτομο που δούλευε στην καθαριότητα. Ενω λοιπόν μας ενημέρωσαν ότι θα διεξαχθεί τεστ σε όλους, σήμερα μας ανακοινώθηκε ότι θα γίνει μόνο στο προσωπικό καθαριότητας και όχι στους αρχαιοφύλακες γιατί είναι ανοιχτός χώρος και δεν κρίνεται απαραίτητο από τον ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι με το άτομο που νοσεί μοιραζόμαστε κοινούς χώρους όπως τουαλέτα και μια μικροσκοπική κουζίνα στο διάλειμμά μας, όπου βρισκόμαστε σε επαφή για αρκετή ώρα. Ενα από τα επιχειρήματα του ΕΟΔΥ είναι ότι δεν ήρθαμε σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο για αρκετή ώρα χωρίς μάσκα που είναι λάθος», καταλήγει.
Βυθισμένη στη ραστώνη του Αυγούστου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ περιμένει. Τι άραγε; Ποιος δεν θυμάται τις καλές σχέσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Ερυθρό Σταυρό και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια; Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν που μας βομβάρδιζαν με ανακοινώσεις για τους εθελοντές-νοσηλευτές που προσέφεραν νερό στους επισκέπτες, αλλά και την εντολή Κικίλια για να βρίσκεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ «από σήμερα κιόλας στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως» (11/7/19). Φέτος, στη σκιά της, το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργαζόμενο επιτρέπει να κωλυσιεργούν; Ετσι είναι παντού για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης των αρίστων. Εξάλλου η Ακρόπολη λειτουργεί χωρίς αναβατόριο για ανθρώπους με αναπηρία. Για να μην ξεχνιόμαστε...
 
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: