Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η Θεσσαλονίκη καταρρέει, η κυβέρνηση επιτάσσει

Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιδότησε γενναία τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωση για τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων: Αύξησε το ημερήσιο κόστος νοσηλείας μιας κλίνης ΜΕΘ από τα 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ.
Σήμερα, η Θεσσαλονίκη καταρρέει, στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης είναι ζήτημα εάν έχει μείνει ελεύθερη έστω και μία κλίνη ΜΕΘ, οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν όποια δυνατή βοήθεια απ’ όλη την Ελλάδα, και οι επιδοτούμενοι ιδιώτες επιχειρηματίες της Υγείας «παζαρεύουν» εάν, και με ποιους όρους, θα δώσουν δικά τους κρεβάτια.
Χρειάστηκε να φθάσει η Θεσσαλονίκη, και όλη η βόρεια Ελλάδα στο σημείο μηδέν για να απειλήσει, μόλις χθες το βράδυ, το υπουργείο Υγείας με επίταξη τα ιδιωτικά θεραπευτήρια εάν δεν διαθέσουν άμεσα 200 κλίνες.  Ηταν την ίδια στιγμή, που είχαν καλυφθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ του Ιπποκράτειο, οι 42 κλίνες του ΑΧΕΠΑ και οι 40 του Παπαγεωργίου, και που ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Παπανικολάου δήλωνε ότι όλες οι δυνάμεις του ΕΣΥ λειτουργούν πλέον πέρα και έξω από τα όριά τους: Με έναν γιατρό επιμελητή κι έναν ειδικευόμενο ανά 35 ασθενείς, και με μόλις 2 γιατρούς με ειδίκευση στην νόσο ανά 200 ασθενείς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο αίτημα της κυβέρνησης προς τους κλινικάρχες είχε σταλεί περίπου πριν από έναν μήνα. Επαναλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπό την πίεση των επιδημιολόγων και την ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών. Το Σάββατο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων απάντησαν αρνητικά. Το επιχείρημά τους, όπως επαναδιατυπώθηκε και χθες, ήταν ότι αφενός δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές και εμπειρία, και αφετέρου υπάρχει «κίνδυνος διασποράς του ιού, εάν μπερδευτούν αθενείς covid και non covid», όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.
Κατά πληροφορίες όμως, που δεν διαψεύδονται μέχρι τώρα από το υπουργείο Υγείας, οι κλινικάρχες απλώς μετρούν αριθμούς και δηλώνουν ότι το κόστος είναι ασύμφορο. Δεν μπορούν, λένε, να αντιμετωπίσουν το κόστος των φαρμάκων και του οξυγόνου, όπως και του εξειδικευμένου προσωπικού για την υποστήριξη των κλινών MΕΘ covid. Για να γίνει σαφές, δε, εδώ τι εννοούν, αρκεί η μαρτυρία των γιατρών του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη που λένε ότι πλέον το Ιπποκράτειο έχει φθάσει να χρειάζεται μέσα σε μία ημέρα τις ποσότητες οξυγόνου που, κανονικά, θα χρειαζόταν μέσα σ’ έναν μήνα.
Η συνδιαλλαγή είναι μακάβρια κυνική, και οι σκιές της δεν βαρύνουν μόνον τους ιδιώτες – επιχειρηματίες αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το πρώτο ερώτημα, που τίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί έπρεπε να φθάσουμε στο σημείο της απώλειας ελέγχου της πανδημίας και της κατάρρευσης του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη για να βάλει η κυβέρνηση ζήτημα επίταξης των ιδιωτικών ΜΕΘ.
Το δεύτερο ερώτημα, που τίθεται και εκ των έσω της κυβερνητικής παράταξης, είναι το γιατί χάθηκε ο έλεγχος στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την βόρεια Ελλάδα, όπου πια εντοπίζονται τα 7 από τα 10 κρούσματα της πανδημίας σε όλη την χώρα. Μετά τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, και μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ολιγωρία και καθυστέρηση στην κυβέρνηση καταλογίζει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας: «Είναι προφανές, ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα» είπε χθες στο MEGA, και πρόσθεσε ότι είναι «οξύμωρο» το ότι οι περιφέρειες δεν εμπλέκονται στην διαχείριση της πανδημίας. «Εμείς», είπε, «δεν μπορούμε να επιβάλουμε lockdown. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και την είπαμε – ζητήσαμε μέτρα».
Η απώλεια ελέγχου και η απειλή της κατάρρευσης δεν αφορά πια μόνον την Θεσσαλονίκη. Στα νοσοκομεία της Κατερίνης και της Χαλκιδικής οι ΜΕΘ έχουν επίσης γεμίσει, στην Δράμα δεν υπάρχει κενός θάλαμος covid και στην Λάρισα η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική. Χθες, το βράδυ είχαν γεμίσει και οι 24 κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης και τα σοβαρά περιστατικά covid διοχετεύονταν στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Χαλκίδα.
Η μάχη παραμένει μοναχική και άνιση – και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Κι αφήνει ως πολιτική παρακαταθήκη την δήλωση Πέτσα για τα «πεταμένα λεφτά» στις ΜΕΘ.
 
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: