Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πανδημία - Κορονοϊός: Μείωσαν τον αριθμό των τεστ Covid-19!

Ενώ θερίζει η πανδημία, το τελευταίο επταήμερο τα τεστ μειώθηκαν ανεξήγητα κατά 13.193 ή κατά 9% - Ξεμένει ο ΕΟΔΥ από τεστ;
Στην ανεξήγητη μείωση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό για την ανίχνευση του κορονοϊού προέβησαν την τελευταία εβδομάδα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ και ενώ η θετικότητα, κινείται μεταξύ του 10 και 11% για τον μήνα Νοέμβριο.
Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση, που στερείται λογικής βάσης, καθώς αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η επιδημία στη χώρα μας είναι σε έξαρση, με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να ασφυκτιούν, οι νεκροί να ανέρχονται σε δεκάδες καθημερινά, εξελίξεις, που έχουν μετακινήσει την Ελλάδα, στην ομάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις και φυσικά, οδηγούν σε παράταση του Lockdown. Μόνη εξήγηση είναι να έχουν μειωθεί τα αποθέματα των τεστ, αλλά είναι κάτι στο οποίο δεν έχει γίνει καμία επίσημη αναφορά.
Παράλληλα, η μείωση του αριθμού των τεστ, γίνεται από την κυβέρνηση, όταν ήδη η Ελλάδα διενεργεί τον μικρότερο αριθμό τεστ, από άλλες χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο που πραγματοποιεί ημερησίως 60.000 τεστ όταν εδώ διενεργούνται λιγότερα από 20.000 ημερησίως.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα από το Σάββατο 21 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, διενεργήθηκαν, συνολικά, 134.068 τεστ και βρέθηκαν θετικά τα 13.515 δείγματα ή ποσοστό 10,1%. Το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, είχαν διενεργηθεί 147.261 τεστ  εκ των οποίων τα 17.391 βρέθηκαν θετικά με το ποσοστό της θετικότητας να είναι στο 11,8%.
Δηλαδή, την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει να είναι υψηλό, όπως δήλωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα διενεργούμενα τεστ μειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε κατά 9% ή κατά 13.193.
Δεδομένου ότι η πανδημία επιμένει, και έχει αποφασιστεί παράταση του lockdown για μία εβδομάδα και για ορισμένους κλάδους ίσως πάει και αργότερα, η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τα τεστ ώστε να διαμορφωθεί μια καλύτερη εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου, τα μείωσε!
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός των τεστ ήταν την εβδομάδα που τελειώνει, 19.153, έναντι 21.037 την αμέσως προηγούμενη, 21.530 στο επταήμερο από 7 μέχρι 13 Νοεμβρίου και 21.231 την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Σε ότι αφορά στους αριθμούς των ημερήσιων τεστ και στις διακυμάνσεις που παρουσιάζουν κατά τα Σαββατοκύριακα, διευκρινίζεται ότι τα Σάββατα και τις Κυριακές γίνονται λιγότερα τεστ. Έτσι οι αριθμοί των τεστ και των κρουσμάτων, που ανακοινώνονται τις Κυριακές και τις Δευτέρες είναι μειωμένα, σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ημερών.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: