Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ο οκτάψαλμος του Εξαδάκτυλου στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υποστηρίζει ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσαν ενδιαφέρον 170 γιατροί και παράλληλα ρίχνει τα βέλη του, μεταξύ άλλων, για την πολύμηνη καθυστέρηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εθελοντές, για τους εκατοντάδες που περιμένουν από το 2019 να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. ● Ο πρόεδρος του ΙΣΘ μεταθέτει την ευθύνη στις Υγειονομικές Περιφέρειες για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι ιδιώτες.
Η κυβέρνηση… κόβεται στη γραμματική και είναι παράφωνη! Μη έχοντας αφήσει κοινωνική ομάδα που να εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα με την πανδημία και να μην την έχει εξοργίσει, φτάσαμε στο σημείο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να κάνουν μαθήματα γραμματικής μετά μουσικής στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τη δήλωσή του ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο 8 ιδιώτες ιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, αν και θα αμείβονται με δύο χιλιάδες μισθό, αφορολόγητα, χωρίς υποχρέωση για εφημερίες.
«Μια οκτάβα λάθη», έτσι ακριβώς τιτλοφορείται η απάντηση του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι «στη Θεσσαλονίκη 170, στην Αθήνα 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας».
Ακολούθως καρφώνει την κυβέρνηση αφού «8 ημέρες χρειάστηκαν για να γραφεί η δύο σελίδων σύμβαση απασχόλησής τους, 8 λάθη περιέχει αυτή, 8 επιθέσεις δέχτηκαν από συνδικαλιστές για ιδεολογικούς λόγους οι ιδιώτες ιατροί, 8 μήνες αναμένεται νομοθετικό πλαίσιο για τους εθελοντές ιατρούς, 8 φορές ο ΠΙΣ ζήτησε την κατάργηση του αγροτικού ως προϋπόθεση για τις εξετάσεις ειδικότητας, 8 φορές επισημάναμε την ανάγκη για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 8 εκατοντάδες ιατροί περιμένουν από το 2019 να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για να λειτουργούν ως ανάχωμα του ΕΣΥ και 8 χρόνια απαιτούνται για την εξειδίκευση στην εντατικολογία». Μετά από αυτά ο ΠΙΣ απαιτεί «άμεσα την ανάκληση» της δήλωσης Πέτσα.
Σε ρόλο… κόντρα τενόρου συνέδραμε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, που είδε ότι «ο κόσμος καίγεται κι εμείς... βαρκούλες αρμενίζουν», αφού το πράγμα στράβωσε «για ένα… κόμμα»! Μιλώντας ο κ. Νίτσας στην «Εφ.Συν.» σημειώνει ότι η αναφορά στην ΚΥΑ για τους ιδιώτες που εντάσσονται στο ΕΣΥ που αναγράφει «ορίζουμε την αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, με ειδικότητα παθολογίας, αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, πνευμονολογίας και γενικής ιατρικής...» δημιουργεί σύγχυση αφού «φαίνεται ότι οι ειδικότητες Covid επεκτείνονται και στους ιδιώτες γιατρούς εν ενεργεία και όχι μόνο στους συνταξιούχους…».
Παρά ταύτα ο κ. Νίτσας τονίζει ότι ενδιαφέρον εκδήλωσαν 175 γιατροί και μεταθέτει την ευθύνη στις Υγειονομικές Περιφέρειες για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν, αφού «εμείς στείλαμε τις σχετικές λίστες με τους συναδέλφους, αλλά δεν κλήθηκαν, ρωτήστε τις ΥΠΕ… Εμείς δεν διαχειριζόμαστε την κρίση, κληθήκαμε να βοηθήσουμε».
Τον ρωτάμε αν στις λίστες είχαν δηλώσει ενδιαφέρον ειδικότητες τις οποίες δεν χρειάζεται το ΕΣΥ και απαντά: «Κι εγώ να πάω (είναι χειρουργός οφθαλμίατρος), αν έχω από πάνω μου έναν supervisor που να μου λέει τι να κάνω στον άρρωστο, θα τα κάνω. Οταν έχουμε πόλεμο και σκοτωθεί ο πυροβολητής, μπορεί ένας διαβιβαστής να το χειριστεί».
Ο κ. Νίτσας σχολιάζει πως «θα μπορούσα επίσης να πω δέκα πράγματα για τη σύμβαση, καλή-κακή αυτή είναι, όπως και για τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, δεν είναι η στιγμή», ωστόσο κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από την προσέλευση ιδιωτών, λέει ότι «υπάρχουν φωνές στο ΕΣΥ από μικρή μερίδα συναδέλφων που κατέκριναν τη σύμβαση, αναρωτιούνταν τι θα κάνουν αυτοί που θα έρθουν εδώ, αυτά είναι μακράν του Συλλόγου, δεν θα τα σχολιάσω, δημιουργούν όμως ένα κλίμα που εμένα σαν πρόεδρο με θλίβει, κι εγώ πρώτος έχω γράψει στον πρωθυπουργό για τις αμοιβές των νοσοκομειακών». Ειδικότερα για την πολύ απαραίτητη ειδικότητα του αναισθησιολόγου, αφού μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΠΙΣ, υπογράμμισε ότι κυρίως θα πρέπει «νομοθετικά να ρυθμιστεί η εθελοντική προσφορά ιδιωτών στον ελεύθερο χρόνο τους ή να είναι μερικής απασχόλησης».

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: