Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Απόσπασμα και ηλεκτροπληξία οι νέες μέθοδοι εκτέλεσης θανατοποινιτών

Με νέο νόμο που συνέταξε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, επιτρέπεται η χρήση κι άλλων μεθόδων πλην της θανατηφόρας ένεσης, για την εκτέλεση θανατοποινιτών. Ως τέτοιες αναφέρονται το εκτελεστικό απόσπασμα και η ηλεκτροπληξία.
Ο νέος νόμος έρχεται καθώς η κυβέρνηση Τραμπ βιάζεται να εκτελέσει άλλους πέντε κρατούμενους πριν  τη λήξη της θητείας της και αποτελεί μέρος μιας σειράς κινήσεων και διαδικασιών για τη θεσμοθέτηση κανόνων πριν παραδώσει την εξουσία.
Σε αντίθεση με ορισμένες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, το πρακτικό αποτέλεσμα αυτού του νόμου παραμένει ασαφές. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει διευκρινίσει αν σκοπεύει να εκτελέσει καταδικασμένους σε θάνατο, με τρόπο διαφορετικό από τη θανατηφόρα ένεση, η οποία ήταν και η μόνη μέθοδος εκτέλεσης που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες. Παρότι και η θανατηφόρα ένεση έχει υποστεί σφοδρή κριτική και νομικές καταγγελίες, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει τις πρόσφατες προσφυγές που υπέβαλαν κρατούμενοι κατά της θανατικής ποινής. Να σημειωθεί ότι και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μπορεί να ακυρώσει τον νόμο, έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην εκτέλεση θανατικών ποινών.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκτελέσει ακόμη τρεις κρατούμενους θανατοποινίτες. Εάν το πράξει, μαζί με δύο άλλες εκτελέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα έχει σκοτώσει από τον Ιούλιο 13 καταδικασθέντες, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με στοιχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο των Φυλακών, μία από τις πιο θανατηφόρες περιόδους στην ιστορία των εκτελέσεων τέτοιων ποινών, τουλάχιστον από το 1927.
Ο νόμος που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από την ProPublica, ορίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να διενεργεί εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση «ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που ορίζεται από τον νόμο της πολιτείας στην οποία επιβλήθηκε η ποινή ή που έχει οριστεί από δικαστήριο σύμφωνα με τον «νόμο που διέπει την εκτέλεση της θανατικής ποινής». Θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά την προγραμματισμένη δημοσίευσή της σήμερα Παρασκευή και προτού προγραμματιστούν κάποιες άλλες εκτελέσεις.
Όλες οι πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, επιτρέπουν την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση, σύμφωνα με τον νόμο. Ορισμένες ωστόσο, επιτρέπουν κι άλλες μεθόδους. Για παράδειγμα, η Αλαμπάμα επιτρέπει στον κρατούμενο να επιλέξει έναν θάνατο με ηλεκτροπληξία ή υποξία αζώτου (θανατηφόρα δόση αερίου) αντί για θανατηφόρα ένεση. Ένας νόμος που υπεγράφη από τον κυβερνήτη της Γιούτα το 2015, προβλέπει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτελεστικό απόσπασμα, εφόσον οι απαραίτητες για τη θανατηφόρα ένεση ουσίες δεν είναι διαθέσιμες την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Οι πολιτείες προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα για τα πρωτόκολλα της θανατηφόρας ένεσης. Πριν από αρκετά χρόνια, είχαν γίνει πολλές αναφορές για αποτυχημένες εκτελέσεις, με τους θανατοποινίτες να εμφανίζονται να παθαίνουν καταπληξία ή να υποφέρουν αφάνταστα από τον πόνο, με αποτέλεσμα η θανατική ποινή να τεθεί σε νέο έλεγχο. Μετά από ένα τέτοιο περιστατικό στην Οκλαχόμα, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αναθέσει στον γενικό εισαγγελέα να επανεξετάσει την εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα.
Από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ, έληξε μια πρακτική σχεδόν δύο δεκαετιών, κατά την οποία μέθοδος εκτέλεσης ήταν αποκλειστικά η θανατηφόρα ένεση. Το πρωτόκολλο της κυβέρνησης Τραμπ χρησιμοποιεί μόνο μία χημική ουσία, την πεντοβαρβιτάλη, για την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο τον Ιούλιο.
Ο νόμος που οριστικοποιήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Τραμπ, αφορά στον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρωτόκολλα εκτελέσεων της κάθε πολιτείας. Ο ομοσπονδιακός νόμος για τη θανατική ποινή επιβάλλει την εκτέλεση των θανατικών ποινών «με τον τρόπο που ορίζεται από τον νόμο της πολιτείας στην οποία έχει επιβληθεί η ποινή».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: