Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

«Μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» βλέπει ο Μητσοτάκης μετά την πανδημία

Σε συνεχή επικοινωνιακά σόου, καθώς και σε προσκλητήρια για επενδύσεις στη χώρα αλλά και για εισροή φρέσκου χρήματος στην οικονομία προχωρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας αφενός να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς στη χώρα, αφετέρου ότι το προσεχές μέλλον –ειδικά μετά την πανδημία του κορονοϊού– αναμένεται σαφώς καλύτερο.
Ο πρωθυπουργός σήμερα προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας (εν μέσω ύφεσης που αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο νούμερο φέτος) πως «η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει.... ίσως αλλάζει –τολμώ να πω– και πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί». Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι «μετά την πανδημία του Covid θα κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στο βασικό σενάριο του νέου Προϋπολογισμού για το 2021, προβλέπεται ανάκαμψη 4,8%και δημοσιονομικό έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ, ενώ στο δυσμενές (σενάριο ευαισθησίας) ο πήχης της ανάπτυξής πέφτει στο 3,3%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αγγίζει το 4,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αφού προϋποθέτει την κάλυψη ενός «κενού» ύψους 10 δισ. ευρώ που υπονομεύει την ανάπτυξη και απειλεί με νέα μέτρα λιτότητας τα νοικοκυριά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δεκάμηνο του 2020, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης έφτασε στα 13,4 δισ. ευρώ, το δε πρωτογενές στα 9,056 δισ. ευρώ, οι δαπάνες σημείωσαν υπέρβαση κατά 7,7 δισ. ευρώ (φτάνοντας συνολικά στα 51,8 δισ. ευρώ), ενώ η «τρύπα» στα ταμεία έφτασε στα 6 δισ. ευρώ. «Με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, περιμένουμε σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα», επισημαίνει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Το προσκλητήριο για έλευση στην Ελλάδα
Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ευνοϊκή τροπολογία που υπάρχει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αφορά τους Έλληνες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό ή τους πολίτες άλλων χωρών που θα επιλέξουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό είπε ότι προβλέπεται μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν οι ενδιαφερόμενοι εγκατασταθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση,  αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά προσκλητήριο που απευθύνει η κυβέρνηση, καθώς είχαν προηγηθεί εκείνα προς τους συνταξιούχους (το περασμένο καλοκαίρι) και προς τους μεγαλοεπενδυτές (στις αρχές του έτους). Πάντως, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα τυχόν οφέλη που προέκυψαν από τα δύο προηγούμενα προσκλητήρια.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: