Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Χρυσή «επίταξη»-δώρο στους κλινικάρχες εις βάρος του Δημοσίου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών και Υγείας) παρέχεται νέο πακέτο ενίσχυσης, κατ’ ελάχιστον 30 εκατ. ευρώ, στους ιδιώτες την ώρα που το ΕΣΥ μετράει καθημερινά τις πληγές του από την πανδημία, με υγειονομικούς να τίθενται εκτός μάχης, υπερεφημέρευση και υπερεργασία των εργαζομένων, χωρίς εφεδρείες, με χαμηλές αμοιβές και με μετατροπές κλινών και κλινικών σε τύπου ΜΕΘ, με κακής ποιότητας Μέσα Ατομικής Προστασίας, με ελλείψεις σε φάρμακα.
Τη χαριστική βολή σε μια κοινωνία η οποία κινδυνεύει από την πανδημία αλλά και από τη βαθιά οικονομική κρίση που αυτή συνεπάγεται δίνει η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμα ένα δώρο στους κλινικάρχες. Το διπλό, αυτή τη φορά, δώρο στους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας αφορά τον διπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης και για την απλή νοσηλεία περιστατικών Covid σε ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης, όπως έκανε εδώ και καιρό για τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και την καταβολή της πληρωμής ανεξάρτητα από το αν νοσηλεύεται ασθενής ή όχι! Ποια επίταξη λοιπόν; Οι επικοινωνιακές «φούσκες» της κυβέρνησης σκάνε.
Υπενθυμίζεται ότι η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει στα τέλη Μαρτίου, στο πρώτο κύμα δηλαδή, το τριπλό δώρο της κυβέρνησης στους κλινικάρχες, το οποίο αφορούσε τον υπερδιπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (από 800 στα 1.600 ευρώ και πλέον), τη δυνατότητα επέκτασης των ιδιωτικών ΜΕΘ κατά 40% με το ίδιο προσωπικό και τη μη κάλυψη του τεστ της πανδημίας από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υπερκοστολόγησή του από τους ιδιώτες και την επιβάρυνση των αρρώστων. Το πακέτο ενίσχυσης των ιδιωτών ανερχόταν κατ’ ελάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ.
Οκτώ μήνες μετά η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών και Υγείας) επανέρχεται με νέο πακέτο ενίσχυσης κατ’ ελάχιστον 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid, αποζημιώνοντάς τους με «ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09» για κάθε ημέρα «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους»!
Ολα αυτά την ώρα που το ΕΣΥ μετράει καθημερινά τις πληγές του από την πανδημία, με υγειονομικούς να τίθενται εκτός μάχης, ανθρώπινες απώλειες νοσηλευτών, υπερεφημέρευση και υπερεργασία των εργαζομένων, χωρίς εφεδρείες, με χαμηλές αμοιβές και με μετατροπές κλινών και κλινικών σε τύπου ΜΕΘ, με κακής ποιότητας Μέσα Ατομικής Προστασίας, με ελλείψεις σε φάρμακα.
«Είναι προφανής ποια είναι η κοινωνική “μεροληψία” της κυβέρνησης. Οχι η δημόσια περίθαλψη, αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου τομέα υγείας»
Δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στην «Εφ.Συν.»
Την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας υγείας απαιτεί και η κυβέρνηση του εξασφαλίζει σκανδαλώδεις όρους συνεργασίας. Είναι ντροπή και πρόκληση να γίνονται τέτοιες συμφωνίες ανάμεσα στους επιχειρηματίες υγείας και την Πολιτεία, την ώρα της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης για συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας. Αυτή τη ληστρική για το δημόσιο συμφέρον Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ως νέα στρατηγική για το ΕΣΥ; Είναι προφανής ποια είναι η κοινωνική «μεροληψία» της κυβέρνησης. Οχι η δημόσια περίθαλψη αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου επιχειρηματικού τομέα υγείας.
Να πάρουν αυτή τη ρύθμιση πίσω τώρα! Αυτό που χρειάζεται σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να σταθεί όρθιο και να φροντίσει με αξιοπρέπεια τους ασθενείς, είναι επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης με όρους ΕΣΥ, χωρίς προνομιακές ρυθμίσεις, χωρίς επιλογή περιστατικών, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με όρους ασφάλειας για τους ασθενείς.
 
Ανδρέας Ξανθός - βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: