Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Δύο εικόνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας

Η παρουσίαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης του κυβερνητικού έργου και όχι ενημέρωσης για τον κορωνοϊό εμφανίστηκε τόσο ευχαριστημένος που είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές διαμαρτύρονται για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Παράλληλα, ο κύριος υπουργός έκανε και κάτι άλλο: Πήρε τον αγώνα, την αυτοθυσία και τις ατελείωτες ώρες προσφοράς του ιατροφαρμακευτικού και την παρουσίασε σαν κυβερνητική επιτυχία.
Μπροστά σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης δεν μένει κάτι άλλο από μια σύγκριση. Να δούμε τι είπε ο Βασίλης Κικίλιας και τι υποστηρίζουν αυτοί που η κυβέρνηση δηλώνει πως θαυμάζει.
Ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082. Μέχρι το τέλος του έτους, υποστήριξε πως θα υπάρχουν άλλες 234 νέες ΜΕΘ. Επιπλέον, είπε ότι σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι. Έχουν διενεργηθεί, είπε, παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα.  Διακόσια είκοσι τέσσερα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορωνοϊό και όχι μόνο, συμπλήρωσε ο υπουργός, κάτι το οποίο βέβαια είναι θαυμαστό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κι όχι για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι η εξής:
Συνολικά σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα, 1.063 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%). Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124, εκ των οποίων 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059(συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Πάμε τώρα την πραγματικότητα, όπως την παρουσιάζουν αυτοί για τους οποίους δήλωσε τόσο τον θαυμασμό του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ό,τι ακολουθεί είναι από πρόσφατες ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ):
  • «Χθες 9/11/20 με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια κλήθηκαν επειγόντως σε τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ του ΠΙΣ και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων. Προτάθηκε από τον υπουργό η σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, με μπλοκάκι για 6 + 6 μήνες (6 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6), με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά (ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Επιμελητή Β’ είναι 1.250 ευρώ), με διατήρηση ταυτόχρονα του ιδιωτικού ιατρείου και της επαγγελματικής σχέσης με ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η ενέργεια αποτελεί συνέχεια των γνωστών σχετικών θέσεων του προεδρείου του ΠΙΣ και παρόμοιας νομοθετικής ρύθμισης που είχε ισχύσει την άνοιξη, με την διαφορά πως η διάρκεια της προβλεπόμενης σύμβασης τότε ήταν μόνο για 2 + 2 μήνες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας».
  • «Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα αρνείται να προσλάβει όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, αρνείται να μονιμοποιήσει τους επικουρικούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία. Προσλαμβάνει με κατεπείγουσες διαδικασίες 300 μόνιμους γιατρούς μόνο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους οι 100 αρχικά προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ αλλά αρνείται να διορίσει το σύνολο των υποψηφίων για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ως τώρα.
  • Η κυβέρνηση αγοράζει υπηρεσίες και μπουκώνει με ζεστό κρατικό χρήμα τον ιδιωτικό τομέα υγείας, του χαρίζει απλόχερα «κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις», αντί να τον επιτάξει χωρίς αποζημιώσεις και να τον εντάξει σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας».
  • Η κυβέρνηση σε πρόσφατη τροπολογία προβλέπεται «ότι γιατροί, ακόμη και ειδικευόμενοι, νοσηλευτές, προσωπικό φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, προσωπικό του ΕΚΑΒ και όσοι υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μπαίνουν σε καθεστώς υποχρεωτικής μετακίνησης μέχρι και 6 μήνες προκειμένου να μπαλώσουν τα κενά στις «ισχυρά πληττόμενες περιοχές», ενώ ενδεχόμενη άρνηση, θα θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα που θα επισύρει αυστηρές ποινές. Πρόκειται για μια αυταρχική και απαξιωτική ρύθμιση για ένα υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, που δίνει μήνες τώρα μια δύσκολη μάχη για την υγεία του λαού μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».
  • «Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα, τις στιγμές της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, εξακολουθεί να εφαρμόζει την επικίνδυνη πολιτική των μπαλωμάτων που κλείνει μία τρύπα για να ανοίξει μία άλλη. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η διάταξη της τροπολογίας για την εκούσια παράταση θητείας ως 30/6/2021 για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται 31/12/20. Η κυβέρνηση γνώριζε ότι το δεύτερο κύμα θα ήταν χειρότερο. Όφειλε ήδη να έχει προσλάβει 350 μόνιμους νέους επιμελητές για να καλύψει τις συνταξιοδοτήσεις αντί να παρατείνει τη θητεία γιατρών ηλικίας 67 ετών και άνω, που ανήκουν εξ ορισμού στις ευπαθείς ομάδες».
  • «Τα χρήματα που δίνει στα τρωκτικά των ομίλων της Υγείας να τα δώσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές και την αξιοποίηση υπαρχόντων νοσοκομειακών κτηριακών δομών του δημοσίου. Για μέτρα πρόληψης και μείωσης της διασποράς με σοβαρό σχεδιασμό επιτέλους στην ιχνηλάτηση, με μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».
  • Γράφουν οι γιατροί: Η κυβέρνηση «από τη μία μας «χειροκροτάει από τα μπαλκόνια» και από την άλλη δεν φροντίζει για το αυτονόητο, δηλαδή την αποπληρωμή εδώ και μήνες δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.
  • «Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με «ταχύρρυθμα σεμινάρια» σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ. Όχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός αλλά σταθερά προσηλωμένη «στη λογική κόστους – οφέλους» υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των «μπαλωμάτων» που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες».
  • Τα παραπάνω, όπως και τα παρακάτω η ΟΕΝΓΕ τα περιέγραφε μόλις ένα μήνα πριν: «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020 το Ε.Σ.Υ. θα έχει ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους γιατρούς. Ας υποθέσουμε ότι οι κρίσεις για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί θα ολοκληρωθούν μέσα σε 2 μήνες, πράγμα απίθανο, δεδομένου ότι από τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν τον 2/2020 μόλις οι 500 έχουν ολοκληρωθεί 8 μήνες μετά. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι ενισχύεται το σύστημα με 1.381 γιατρούς δεδομένου ότι ένα ποσοστό αναπληρώνει γιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα ανεπαρκέστατα οργανογράμματα (του 2012) είναι πάνω από 6000».
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: