Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Με δελτίο το ηλεκτρικό ρεύμα για 150 εκατ. ανθρώπους

Προειδοποιώντας για ελλείψεις κάρβουνου, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος, κλείνοντας τα φώτα στους δρόμους και επιβάλλοντας δελτίο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στην πόλη Yiwu της ανατολικής Κίνας οι αρχές κλείνουν τα φώτα στους δρόμους και ζήτησαν από τα εργοστάσια να δουλεύουν μόνο μερικές ημέρες την εβδομάδα. Στην παραλιακή πόλη Wenzhou, η κυβέρνηση διέταξε μερικές επιχειρήσεις να μην θερμαίνουν τα γραφεία τους εκτός και εάν η θερμοκρασία είναι κοντά στο μηδέν. Στη νότια επαρχία Hunan εργάτες και εργαζόμενοι στις μεγάλες βιομηχανίες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ανελκυστήρες για να ανεβοκατεβαίνουν στις πολυώροφες εγκαταστάσεις.
Για λόγους οικονομίας στο κάρβουνο, μεγάλες περιοχές της Κίνας θέτουν περιορισμούς στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η γρήγορη ανάκαμψη εν μέσω μάλιστα απότομα μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας κοντά στο μηδέν, αύξησαν απότομα και τη ζήτηση του ηλεκτρικού. Ηδη σε τρεις επαρχίες- με συνολικά πάνω από 150.000.000 κατοίκους, έχουν εκδοθεί διαταγές για δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας, με τις αρχές να προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η ζήτηση για κάρβουνο είναι τόσο μεγάλη που στα ορυχεία της επαρχίας Χενάν οι αγοραστές σχηματίζουν ουρές με τα φορτηγά τους στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση στα αποθέματα.
Πληροφορίες για ελλείψεις και περιοριστικά μέτρα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από τις αρχές του μήνα. Στις 4 Δεκεμβρίου οι αρχές στη Hunan ανακοίνωσαν ότι η μηνιαία κατανάλωση στην επαρχία είχε διπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και μπορεί σύντομα το δίκτυο να μην μπορεί να την καλύψει. Το πρόβλημα, είπαν, μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.
Ως λύση στο πρόβλημα, διέταξαν την επιβολή δελτίου στους κατοίκους. Κάθε μέρα, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.00 και το απόγευμα από τις 4.30 έως τις 8.30, τα φώτα στους δημόσιους χώρους θα σβήνουν, τα γραφεία δεν θα έχουν ρεύμα τα Σαββατοκύριακα και τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση ή φούρνους.
Στη Hunan, που έχει 67 εκατομμύρια κατοίκους, ο χειμώνας είναι φέτος ασυνήθιστα βαρύς, με τη θερμοκρασία την περασμένη εβδομάδα να έχει πέσει κάτω από το μηδέν.
Σε μια άλλη επαρχία, την Jiangxi, στο νότο οι αρχές επίσης έχουν επιβάλει ωράριο στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην πόλη Wenzhou της επαρχίας Zhejiang, διέταξαν τις επιχειρήσεις να μην ανοίγουν την θέρμανση εάν το θερμόμετρο δεν δείχνει -3 βαθμούς, ενώ οι ανελκυστήρες λειτουργούν από τον τέταρτο όροφο και πάνω, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου. Στην Yiwu, την πόλη που φιλοξενεί την μεγαλύτερη αγορά χονδρικής παγκοσμίως, τα φώτα στους δρόμους παρέμειναν σβηστά επί ημέρες. Άναψαν πάλι μετά από μαζικά παράπονα των κατοίκων, αλλά εξακολουθούν και ισχύουν μέτρα για τις επιχειρήσεις πολλές από τις οποίες αναγκάστηκαν να περιορίσουν την εργάσιμη εβδομάδα κατά 2-3 ημέρες.
Εκτός από την αύξηση της ζήτησης, δυο ακόμα μπορεί να είναι οι αιτίες για τις ελλείψεις: αφενός η μεγάλη επιδείνωση των σχέσεων της Κίνας με την Αυστραλία που είχε ως αποτέλεσμα να απαγορεύσει το Πεκίνο τις εισαγωγές κάρβουνου και αφετέρου μια άλλη συνέπεια της γρήγορης ανάκαμψης: η προσπάθεια του Πεκίνου να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντολογικούς της στόχους.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: