Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφίσθηκε σε κλίμα έντασης το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας καθώς και οι 8 υπουργικές τροπολογίες. Το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της αρχής μόνο από τη Ν.Δ. ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» καθώς και οι 8 υπουργικές τροπολογίες.
Το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της αρχής μόνο από τη Ν.Δ. ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.
Με 158 θετικές ψήφους έναντι 110 «κατά» ψηφίσθηκαν τα άρθρα 72 (για την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 (χρήση νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία.
Αντιδράσεις
Οι δύο από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίας, η μία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που αφορά διαχειριστικά θέματα σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών και η δεύτερη του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Στέλιου Πέτσα σχετικά με ρυθμίσεις που αφορά την τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως ανέφεραν δεν είχαν χρόνο για να τις μελετήσουν ώστε να τοποθετηθούν. 
Νωρίτερα, η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) κατήγγειλε το νομοσχέδιο τόσο για τη διαδικασία όσο και την ουσία, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτόν υπονομεύει τον ίδιο τον εμβολιασμό. Αντιδράσεις προκλήθηκαν για τη νομοτεχνική αλλαγή εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, που «κουρεύει» την εξαγγελθείσα ρύθμιση για χρέη στους ΟΤΑ με το επιχείρημα ότι πρέπει να περιοριστεί μόνο στους πληττόμενους από την πανδημία.
 
Σφοδρή επίθεση Τσίπρα
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με λογική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» όχι μόνο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αλλά ευρύτερα για τα σχέδια νόμου στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα» είπε και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει προ ημερησίας διάταξης στο Κοινοβούλιο για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις απευθείας αναθέσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, που αρνείται μέχρι τώρα να δώσει στο φως, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για προτεραιοποίηση ελέγχων».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: