Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Εγγυημένη απασχόληση για ισχυρή ανάκαμψη

Επειτα από επεξεργασία τριών εναλλακτικών σεναρίων για την ελληνική οικονομία, προκρίνουν ότι ένα πρόγραμμα ισχυρής χρηματοδότησης της απασχόλησης, μέσω κοινωφελούς εργασίας, μπορεί να αποφέρει ισχυρή ανάπτυξη έως 16% στη διετία 2021-2022.
Ενα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης και σημαντικής κρατικής χρηματοδότησης χιλιάδων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη τύπου «V» στην ελληνική οικονομία, σε σχέση με μια κλασική και δημοσιονομικά «εγκρατή» διαχείριση. Αυτό είναι το βασικό εύρημα -και πρόταση- της μελέτης του Ινστιτούτου Levy του Bard College «Προοπτικές και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και εναλλακτικά σενάρια πολιτικής».
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του www. inegsee.gr στα ελληνικά και στο www.levyinstitute.org στα αγγλικά) και υπογράφεται από τον καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου (πρώην υπουργό Οικονομίας) και τους ερευνητές Χρήστο Πιέρρο, Νίκο Ροδουσάκη και Gennaro Zezza, εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα οποία εκκινούν από την πρόβλεψη ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει στο 10,8%.
Επεξεργάζεται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την αντίδραση των επιμέρους κλάδων και της αγοράς εργασίας στα δυο κύματα της πανδημίας και τα λοκντάουν μέχρι και το τρίτο τρίμηνο, καθώς και την αντανάκλασή τους στα εισοδήματα και στις αποταμιεύσεις. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, εστιάζει το ενδιαφέρον της στην αποτελεσματικότητα τριών εναλλακτικών σεναρίων για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, την υλοποίηση κατάλληλων επενδυτικών σχεδίων και στρατηγικών ενίσχυσης της απασχόλησης.
Στο βασικό σενάριο της μελέτης, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης -τα 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα- με το δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των 27, υπολογίζεται ότι έπειτα από ύφεση 10,8% φέτος, θα προκύψει ανάκαμψη 3,4% το 2021 και 5,3% του ΑΕΠ το 2022. Κι αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν η δημοσιονομική χαλάρωση και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Στο δεύτερο σενάριο της μελέτης γίνεται η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να απορροφά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης το γ’ τρίμηνο του 2021. Υπολογίζεται μια σταδιακά αυξανόμενη δαπάνη των κονδυλίων κατά 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο μέχρι και το δ’ τρίμηνο του 2021.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η ροή πόρων και θα συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις, το σενάριο προβλέπει ανάκαμψη 6,1% το 2021 και 8,6% το 2022. Ωστόσο, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, «οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να διοχετευτούν σε προκαθορισμένους στόχους, οι οποίοι μπορεί να αποκλίνουν από τις προτεραιότητες της οικονομίας, όπως είναι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας».
Γι’ αυτό και προκρίνουν το τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ένα Πρόγραμμα Εγγυημένης Κοινωφελούς Απασχόλησης, με κεντρικό τον ρόλο του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, θα μπορούσε να έχει ακόμη ισχυρότερη επίδραση στο ΑΕΠ, με ανάπτυξη 6,8% το 2021 και σχεδόν 10% το 2022. «Υποθέτουμε ένα πρόγραμμα αρχικού μεγέθους 75 χιλιάδων ατόμων και σταδιακή αύξησή του κατά 75 χιλιάδες άτομα ανά τρίμηνο, με ανώτατο όριο τα 300 χιλιάδες άτομα και συνολική δαπάνη 630 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.
 
Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: