Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Κοινή επιστολή των διοικήσεων των εργατικών κέντρων του νομού Πέλλας για τους εποχιακά εργαζόμενους στις μεταποιητικές βιομηχανίες

Προς
  • Υπουργό εργασίας κ Ιωάννη Βρούτση
  • Διοικητή του OAEΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη
Κοινοποίηση: 
  • κ. Γεώργιο Καρασμάνη βουλευτή Ν. Πέλλας
  • κ. Διονύσιο Σταμενίτη βουλευτή Ν. Πέλλας
  • κ. Βασίλειο Βασιλειάδη βουλευτή Ν. Πέλλας
  • κ. Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτή Ν. Πέλλας
Κύριοι,
Εδώ και καιρό, οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων του νομού Πέλλας και τα σωματεία των εργαζομένων σε μεταποιητικές βιομηχανίες όπως κονσερβοποιία διαλογητήρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. που εργάζονται μόνο κατά τους θερινούς μήνες, σας έχουν καταθέσει αίτημα για οικονομική στήριξη των εποχιακά εργαζομένων του κλάδου.
Σας αποστέλλουμε εκ νέου το αίτημα καθώς οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έτυχαν καμίας ευνοϊκής ρυθμίσεις και είναι σήμερα σε δεινή οικονομική θέση, αντιμετωπίζοντας πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Σας θυμίζουμε ότι μέσα στις συνθήκες τις πανδημίας του κορώνοιου πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι έχασαν μεροκάματα προκειμένου να μην γίνει διασπορά του ιού. Οι δυο μεγαλύτερες επιχείρησης που απασχολούν και τον μεγαλύτερο αριθμό εποχιακών εργατών, με απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας 14ημερων, που σημαίνει για τους εργαζομένους απώλεια ημερομίσθιων και ενσήμων. Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, η φετινή χρονιά υπήρξε καταστροφική λόγω των παγετών, χαλαζοπτώσεων και των ακραίων γενικά καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα εργοστάσια να μη καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εργαζομένων που δεν καταφέρνουν να μαζέψουν ούτε τα 50 ένσημα που απαιτούνται για τη θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας
Για λόγους αυτούς ζητάμε:
  • να υπάρξει συμπληρωματική διάταξη για τους εργαζόμενους που έχουν αποκλειστεί από κάθε μετρό οικονομικής ενίσχυσης ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας με μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων από 100 σε 50
  • την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εργαζομένων του κλάδου που δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν 50 ημέρες εργασίας αλλά είναι αποδεδειγμένα εργαζόμενοι του κλάδου τουλάχιστον για τα 3 τελευταία έτη και το 2020 έχουν τουλάχιστον 40 ημερομίσθια.
Η υλοποίηση των αιτημάτων που σας επισυνάπτουμε είναι η μόνηελπίδα για να εξασφαλίσουν οι παραπάνω αναφερόμενοι εργαζόμενοι ένα πενιχρό εισόδημα, το οποίο θα επιτρέψει να ζήσουν το επόμενο διάστημα.
Ευελπιστούμε ότι την ύστατη στιγμή θα δείτε επιτέλους την αδικία αυτή και θα τη θεραπεύσετε. Είμαστε λοιπόν εν αναμονή των δικών σας ενεργειών .
Από τις διοικήσεις των εργατικών κέντρων της Πέλλας:
  • ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
  • ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
  • ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: