Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Καμία ευθύνη δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Με αναφορές περί «ευθύνης όλων», «αυτοσυγκράτησης» και «σεβασμού στους κοινούς κανόνες», μέσω των οποίων επιχειρείται να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση με την πανδημία, συνόδεψαν -χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Στ. Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, τις ανακοινώσεις που έκαναν για το καθεστώς που θα ισχύσει στην αγορά και στις μετακινήσεις την περίοδο των εορτών.
Το ακόμη πιο προκλητικό είναι πως με αφορμή την εφαρμογή της μεθόδου του click away (παραλαβή από το κατάστημα) και τους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, τα κυβερνητικά στελέχη πέταξαν την ευθύνη στους ίδιους τους καταναλωτές για την τήρηση κάποιων στοιχειωδών μέτρων προστασίας και θέλησαν από τώρα να βρουν ένα... άλλοθι σε περίπτωση νέας εκτίναξης των κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικά της άθλιας προσπάθειας της κυβέρνησης να αρνηθεί και την παραμικρή ευθύνη για την τήρηση μέτρων προστασίας ήταν τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος προέτρεψε τους καταναλωτές να τηρήσουν με ευλάβεια «πολύ συγκεκριμένους κανόνες» έξω από τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, κουνώντας το δάχτυλο ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.
Αποθεώνοντας δε την ατομική ευθύνη ή για την ακρίβεια την άρνηση κάθε κρατικής ευθύνης, επισήμανε πως η διαδικασία του click away θα εξελιχθεί μόνο με την προϋπόθεση «ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε».
Ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίσει στις επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι' αυτόν το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away «νοούνται ως παραμένουσες κλειστές» με κρατική εντολή και «θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».
Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό, «δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν, με ευθύνη όλων μας».
 
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: