Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Την απόσυρση του χωροταξικού νομοσχεδίου ζητά η ΚΕΔΕ - Σφοδρά πυρά από «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς

Την απόσυρση του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου, το οποίο προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση, ζητά ομόφωνα η ΚΕΔΕ.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων: «Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η απόσυρση του Ν/Σ που αφορά την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία. Ο λόγος είναι ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν ουδόλως υπόψη των συντακτών του νομοσχεδίου, παρά τις παρεμβάσεις και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Δικτύων της ΚΕΔΕ, Κώστα Κουκοδήμο. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ουσιαστικό ρόλο οι Δήμοι σε ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών μας. Το υφιστάμενο κείμενο μετατοπίζει προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και αυτός είναι ο λόγος που η ΚΕΔΕ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να παραγοντίσουμε».
Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας: «Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες βδομάδες το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι, πιστεύω, ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».
Σφοδρά πυρά από «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την εν λόγω αναφορά του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην οξεία κριτική κατά του νομοσχεδίου πρωτοστάτησε η «γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Δ. Παπαστεργίου.´
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ πρόεδρος της της Επιτροπής Χωροταξίας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Κατερίνης  Kώστας Κουκουδήμος, παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι «όσες παρατηρήσεις και σχόλια με σκοπό τη βελτίωση του νομοσχεδίου έγιναν εκ μέρους μας, αγνοήθηκαν οριακά επιδεικτικά. Έπειτα από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις επί του θέματος με τον Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Οικονομου και τον Γ.Γ. χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος κ. Θύμιο Μπακογιάννη  οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως θα λάμβαναν  σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό και αποτελεί απαξίωση προς το όργανο της ΚΕΔΕ το γεγονός ότι αγνοήθηκαν συνολικά οι προτάσεις μας. Θεωρούμε πως το Υπ. Εν. πρέπει να αναθεωρήσει και εφόσον προβεί στις ουσιαστικές αλλαγές του νομοσχεδίου, να το καταθέσει εκ νέου στη Βουλή προς ψήφιση», πρόσθεσε ο κ. Κουκοδήμος.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχος Πύλου Νεστορος και στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Καφαντάρης,  αρχικά επιτέθηκε κατά του υπουργού Περιβάλλοντας Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας πως «Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να σχεδιάζει για εμάς χωρίς εμάς», ενώ στη συνέχεια «κάρφωσε» και το πρωθυπουργικό γραφείο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι σχετικές αποφάσεις «να λαμβάνονται από το Μαξίμου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο (επίσης «γαλάζιος») α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος αφού σημείωσε  ότι «το υπόμνημα της ΚΕΔΕ περιέχει 15 σημεία και κανένα δεν έγινε δεκτό», αναρωτήθηκε: «Ποιος διοικεί αυτό το υπουργείο;» Πρόσθεσε, δε ότι  «πρέπει να αποσυρθεί το ν/σ. Γιατί ένα νομοσχέδια κακό δεν αναμορφώνεται. Αποσύρεται και ξαναγράφεται από την αρχή».
Για «κατ’ επίφαση διάλογο του υπουργείου μαζί μας», έκανε λόγο και ο (επίσης «γαλάζιος») β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος: «Μας χτυπάνε φιλικά στην πλάτη και τελικά δεν κάνουνε καμία πρόταση μας δεκτή», πρόσθεσε.
«Ποιος φοβάται την αυτοδιοίκηση και γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να μας ακούσουν; Αυτό είναι το ερώτημα», τόνισε ο (επίσης «γαλάζιος») πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Πρέπει να στείλουμε αυστηρή επιστολή», πρόσθεσε. Και μετά την ψηφοφορία κατέληξε: «Ομόφωνα ζητούμε την απόσυρσή του. Δεν μπορεί να γίνονται πράγματά ερήμην μας».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: