Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Μετά από εννέα μήνες ανοίγουν πλατφόρμα για πρόγραμμα μαζικών rapid test

Στο… τρίτο κύμα της πανδημίας στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση, ενώ η χώρα δεν έχει ξεμπερδέψει καλά καλά με το δεύτερο, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διεξάγονται τυχαιοποιημένα μαζικά rapid test στον πληθυσμό. Η κυβέρνηση, δηλαδή, μετά από εννέα μήνες πανδημίας θέτει σε εφαρμογή αυτό που ζητούσαν μετ΄επιτάσεως πολλοί από τις πρώτες εβδομάδες της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο στόχος είναι να βοηθήσουν οι πολίτες να αποκτήσει η χώρα προληπτική ικανότητα για... ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε, στόχος είναι τα ημερήσια τεστ που γίνονται με τυχαίο τρόπο να φτάσουν τις 12.000.
Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα
Τα τεστ θα γίνονται δωρεάν σε σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ, σε σημεία ελέγχου που θα ορίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και σε κέντρα ελέγχου που θα ορίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Συνολικά θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα σε 386 σταθερά σημεία.
Η πλατφόρμα testing.gov.gr αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και οι πολίτες, που επιθυμούν να εξεταστούν θα μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω αυτής ώστε από τις 28 Δεκεμβρίου να μπορούν να κάνουν τεστ. Τα τεστ θα είναι αντιγονικά (rapid test) και οι ελεγχόμενοι θα επιλέγονται με τυχαίο τρόπο με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου.
Επίσης, τεστ κατά προτεραιότητα θα κάνουν υγειονομικοί και άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Όπως ξεκαθάρισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην προσπάθεια αυτή δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι έχουν συμπτώματα και επιθυμούν να κάνουν δωρεάν τεστ. Όσοι έχουν συμπτώματα θα πρέπει να κάνουν μοριακά τεστ έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, κατά την πάγια πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι, που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα μπορούν να κάνουν αίτηση συμπληρώνοντας μια σειρά από στοιχεία και στη συνέχεια θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ένα sms ότι έχει υποβάλει αίτηση. Αν επιλεγεί από το σύστημα, θα λαμβάνει ένα δεύτερο sms με πληροφορίες για το πού, πώς και πότε θα κάνει το τεστ.
Το sms θα μπορεί να επιδεικνύει ο πολίτης σε πιθανό έλεγχο κατά τη μετάβαση και την επιστροφή του από το κέντρο ελέγχου και θα του δίνει «άδεια» τριών ωρών για απουσία από την εργασία του.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε ότι τα στοιχεία και τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζόμενων δεν θα διατηρηθούν μετά τον έλεγχο, παρά μόνο ως αριθμοί για την επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα.
Κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή ώστε να αποκτήσει η ελληνική επιστημονική κοινότητα τη μέγιστη δυνατή πληροφόρηση για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και να μπορέσει να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας στο μέτρο του δυνατού.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: