Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

10ωρη εργασία, ελαστικότερα ωράρια, ενταφιασμός της κοινωνικής ασφάλισης και... «πρόοδος» των εκκρεμών συντάξεων!

Η προώθηση της 10ωρης εργασίας, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας και ανταποδοτική ασφάλιση με τη συμμετοχή των ιδιωτών, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, είναι οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου Εργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού
Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα για τα εργασιακά και το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι πολλά ζητήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τηλεργασία σημειώνοντας ότι η εργατική νομοθεσία οφείλει «να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται πια και θα εργάζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι».
Στο σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Φεβρουάριο ανατρέπει εργασιακές κατακτήσεις και μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στην αγορά εργασίας με βασικότερες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών και την επιβολή 10ωρης εργασίας και ελαστικότερα ωράρια που θα τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα.
Σε ότι αφορά τις ανατροπές στο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εκκρεμεί ακόμα η μεγάλη μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα (…) Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται την Άνοιξη να φέρει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών. Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πλήξουν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα θα παραδώσουν τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης. 
Αναθέτουν σε ιδιώτη την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση όπως εξήγγειλαν οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης προχωρά σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την εκκαθάρισης των πάνω από 400.000 εκκρεμών συντάξεων. «Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο» δήλωσε ο Χατζηδάκης αποκαλύπτοντας τη στόχευση της κυβέρνησης να παραδώσει στους ιδιώτες και αυτή τη διαδικασία.
Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα αναζητηθεί project manager από τον ιδιωτικό τομέα για να «τρέξει», σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, το έργο της εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είπε αυτό που έχει υποχρέωση να πράξει η κυβέρνηση δηλαδή ότι «πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα στο ζήτημα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων». Μίλησε για επιτάχυνσης της διαδικασίας, αλλά δεν είπε τίποτα για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις που έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι.
Η αδυναμία του υπουργείου Εργασίας να ανταποκριθεί στα επιπλέον προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, την ώρα που μόλις τον Δεκέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε τα εύσημα στην τότε ηγεσία του Υπουργείο για «την πρόοδο» στο ζήτημα. Συνολικά πλέον, οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 415.000. Η λύση όμως βρέθηκε και η δουλειά θα δοθεί στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο φυσικά…
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: