Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Όταν ο Μητσοτάκης απέλυε τους φύλακες των Πανεπιστημίων

Ο ίδιος που σήμερα προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια πριν επτά χρόνια απέλυε τους φύλακες των πανεπιστημίων.
Στη φωτογραφία συγκέντρωση στα Προπύλαια των απολυμένων του ΕΜΠ τον Σεπτέμβριο του 2013
Δεν είναι μόνο οι δεκάδες φωνές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, κι όχι μόνο, που θεωρούν απαράδεκτο το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη. Δεν είναι ούτε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων που, μέχρι και αυτή, λέει ότι οι «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» δεν πρέπει να υπάγονται στην ΕΛΑΣ, ούτε να στελεχώνονται από αστυνομικούς, αλλά το όποιο σώμα φύλαξης θα πρέπει «να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς». Απεναντίας, είναι η ίδια η πολιτική δράση όσων σήμερα σκούζουν για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, έτοιμοι να χρεώσουν τα πάντα στη νεολαία και την κοινωνία για ακόμα μία φορά.
Αυτή τη φορά του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού. Τότε ένας «νέος» και «απλός» υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης της (για την ώρα) πιο αντικοινωνικής κυβέρνησης που είδε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση - αυτή του Αντώνη Σαμαρά.
«Ο ίδιος που σήμερα προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια πριν επτά χρόνια απέλυε τους φύλακες των πανεπιστημίων. Ο  νυν πρωθυπουργός και τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο 2013 αναγγέλλει την απόλυση 1.349 εργαζομένων από τα 8 μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Ανάμεσα τους περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού φύλαξης, με κύρια πληττόμενα ιδρύματα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Αυτό ανέδειξε με ανάρτησή του ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.
Σημείωσε ακόμα: «Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, ο ίδιος που σχεδίασε τη διάλυση το 2013, αναγγέλλει την εγκατάσταση 1.000 αστυνομικών μέσα στους χώρους των τεσσάρων μεγαλύτερων ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ γιατί η φύλαξη τους δεν είναι επαρκής. Το σχέδιο τότε και τώρα ήταν ένα: Ούτε η φύλαξη, ούτε η προστασία αλλά η διάλυση των πανεπιστημίων και η μετακίνηση χιλιάδων νέων στα ιδιωτικά κολλέγια».
Ο Νίκος Μπελαβίλας σημείωσε ακόμα πως αυτή τη στιγμή «τρέχει» η πρωτοβουλία «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», η οποία χρειάζεται και τη στήριξή μας, καθώς ήδη από την αρχή του χρόνου δέχεται συντονισμένη επιχείρηση λογοκρισίας και απειλών.
Οι εικόνες από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΜΠ  τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο 2013 οι οποίες τίναξαν στον αέρα εκείνη τη «μεταρρύθμιση» των μαζικών απολύσεων.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: