Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε υπό το βάρος σκανδάλου αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη

Το φορολογικό σκάνδαλο, που οδήγησε
χιλιάδες φτωχές οικογένειες στην Ολλανδία να χάσουν τα επιδόματά τους, οδήγησε τελικά την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε σε κατάρρευση. Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση συνασπισμού οδηγήθηκε σε παραίτηση αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι έρευνα που διενέργησε κοινοβουλευτική επιτροπή αποκάλυψε ότι οι φορολογικές αρχές, από το 2013 μέχρι το 2019, διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες οικογένειες, κατηγορώντας τες για απάτη. Ανάγκασε, μάλιστα, ορισμένους γονείς να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η φορολογική διοίκηση είχε κάνει λάθος και αδίκως στερήθηκαν τα επιδόματά τους χιλιάδες παιδιά.
Ήδη χθες Πέμπτη παραιτήθηκε με αφορμή την υπόθεση ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, Λόντεβικ Άσερ, που είχε διατελέσει υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017, περίοδο η οποία συμπεριλαμβάνεται σε εκείνη που εξετάζεται για το σκάνδαλο αδικίας κατά φορολογουμένων.
Προς το παρόν, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις για την παραίτηση.
Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε θα παραμείνει ως υπηρεσιακή έως τις 17 Μαρτίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές στη χώρα, με το κόμμα του Μαρκ Ρούτε να θεωρείται βέβαιο ότι θα τις κερδίσει.
Να σημειωθεί ότι ο Μαρκ Ρούτε ειχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παραίτηση όλης της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα σε αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, ωστόσο οι πιέσεις υπό το βάρος του σκανδάλου ήταν πολύ μεγάλες. Άλλωστε, εκτός από την αδικία, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους έχουν να κάνουν και με ρατσιστικές διακρίσεις, καθώς οι περίπου 11.000 οικογένειες που αδικήθηκαν ήταν διπλής εθνικότητας.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει συγγνώμη για τα σοβαρά λάθη και έχει ήδη ανακοινώσει ότι η κάθε οικογένεια θα αποζημιωθεί με 30.000 ευρώ, με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: