Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Τι πρέπει να ξέρουν οι έγκυοι γυναίκες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Οδηγίες προς τις εγκύους και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας για τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας Covid-19 έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε ότι σε γενικές γραμμές και για τον γενικό πληθυσμό είναι ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους.
Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγο του ΕΚΠΑ, ο εμβολιασμός είναι ακίνδυνος για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ωστόσο όπως τόνισε, γενικά η εγκυμοσύνη αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία και για τον λόγο αυτό δεν συνιστάται ο εμβολιασμός των εγκύων, όπως ισχύει για άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης.
Εξήγησε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι απίθανο να δημιουργήσει οποιαδήποτε επιβάρυνση, αλλά επειδή στις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνονταν ομάδες εγκύων, συνιστάται να μη γίνεται το εμβόλιο.
Ωστόσο, αν το εμβόλιο έχει ήδη γίνει δεν συνιστάται η διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει μόνο η πρώτη δόση του εμβολίου, τότε η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει μετά τον τοκετό.
Η Μαρία Θοεδωρίδου επισήμανε επίσης ότι ο εμβολιασμός δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο αν μια γυναίκα θέλει να προγραμματίσει εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε εγκυμοσύνη ελεύθερα αφότου έχει εμβολιαστεί.
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποία μια έγκυος γυναίκα θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο. Αυτές είναι:
  • Αν η έγκυος είναι εργαζόμενη σε φορέα υγείας και είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μολυνθεί από κορονοϊό
  • Αν η έγκυος έχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα και τυχόν μόλυνση από τον κορονοϊό μπορεί να επιφέρει επιδείνωση της υγείας της.
Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, η γυναίκα σε συνεργασία με τον γιατρό της λαμβάνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό, ζυγίζοντας τους κινδύνους.
Τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η τεχνολογία RNA δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τον θηλασμό, συνεπώς οι εμβολιασθείσες γυναίκες δεν θα πρέπει να στερήσουν τα βρέφη τους από το πολύτιμο για την ανάπτυξή τους μητρικό γάλα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: