Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Περί φούσκας

Πρόσφατη έρευνα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών E-Trade Financial αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πλούσιων επενδυτών, με χαρτοφυλάκιο ύψους τουλάχιστον ενός εκατ. δολαρίων, πιστεύει πως οι σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών αποτελούν φούσκα.
Μόλις το 9% αυτών των εκατομμυριούχων επενδυτών εκτιμά το αντίθετο. Το υπόλοιπο 91% θεωρεί ότι η φούσκα είναι είτε ήδη εδώ είτε προ των πυλών. Με βάση τον κοινό νου θα περίμενε κανείς από τους παραπάνω επενδυτές άμεσες κινήσεις στο χαρτοφυλάκιό τους τύπου…αγαπούλα πούλα, πίσω στα κανόνια μας, όπου φύγει φύγει, ο σώζων εαυτόν σωθήτω!
Αμ δε!
Η απάντησή τους σε σχετικό ερώτημα της έρευνας για το τι θα πράξουν στη συνέχεια... κούφανε αρκετούς. Διεμήνυσαν ότι όχι μόνο δεν πουλούν, αλλά θα συνεχίσουν να αγοράζουν ψάχνοντας για ευκαιρίες στα υποτιμημένα «χαρτιά». Προβλέπουν μάλιστα ότι λόγω Μπάιντεν και εμβολίων η αγορά θα φουσκώσει ακόμη 5% ώς τα μέσα της χρονιάς, αποφέροντας κέρδη που δεν θα ήθελαν να χάσουν με τίποτα. Η ανάληψη ακόμη μεγαλύτερου ρίσκου προκειμένου να βγει λίπος και από τα… κουνούπια, η ατελεύτητη απληστία, η θρασύτατη έλλειψη φόβου δεν θα έπρεπε να ξενίζουν.
Επί μία δεκαετία οι τύποι αυτοί παίζουν και πλουτίζουν από τα χρηματιστήρια αδιαφορώντας για φούσκες και κραχ, απολαμβάνοντας την ασφάλεια και το άπλετο δωρεάν χρήμα που παρέχουν με τα μηδενικά επιτόκια και τα τρισεκατομμύρια της ποσοτικής χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες. Χάρη σε αυτή τη «μηχανή» κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής στασιμότητας.
Γνωρίζουν ότι αν κάτι πάει στραβά οι κεντρικές τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να τους σώσουν για να αποφύγουν τον πανικό και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για τα υπόλοιπα θα φροντίσουν οι κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν και εκλέγουν. Τόσο απλά, τόσο ωμά.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: