Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Καταργούν συλλογικά όργανα και αποδυναμώνουν την αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

Mε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μειώνονται οι έδρες των δημοτικών συμβούλων, παραμένουν οι τοπικές κοινότητες, στα ύψη τα παράβολα.
Ελάχιστες διορθώσεις, συγκριτικά με την αρχική του εκδοχή, αλλά και μια απαράδεκτη κατάργηση σημαντικών συλλογικών οργάνων των δήμων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αν και το υπουργείο οπισθοχώρησε στο ζήτημα των τοπικών κοινοτήτων, κατεβάζοντας σε 300 κατοίκους (από 500 αρχικά) το πληθυσμιακό όριο διάκρισής τους, την ίδια στιγμή με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο 2 καταργούνται όλα τα διαμερισματικά συμβούλια στην Αττική, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (νησιά του Αργοσαρωνικού, Δήμοι Ωρωπού, Μεγαρέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας). Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ άλλων καταργούνται και τα επτά διαμερισματικά συμβούλια της Αθήνας, κρίσιμα συλλογικά όργανα για την έκφραση των αθηναϊκών γειτονιών.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε στελέχη της δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη, που τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης. Διαφωνία για την κατάργηση των εν λόγω οργάνων εκφράστηκε και στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η οποία ζητά τη διατήρηση των δημοτικών κοινοτήτων στους αττικούς δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Περαιτέρω διορθώσεις στο νομοσχέδιο (θα παραμείνει αναρτημένο στο opengov.gr μέχρι τις 18 Μαρτίου) ζητά η ΚΕΔΕ σχετικά με:
■ Τη μεγάλη (μεσοσταθμικά άνω του 20%) μείωση των εδρών των δημοτικών συμβούλων. Η ΚΕΔΕ ζητά να διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός αιρετών και, αν το υπουργείο επιμείνει, η μείωση να είναι μικρή (περίπου 10%) και να αφορά μόνο τους μεγάλους δήμους και σε καμία περίπτωση τους μικρούς.
■ Τη μείωση των παραβόλων υποψηφίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει παράβολα ύψους 200 ευρώ για έναν υποψήφιο δήμαρχο, 80 ευρώ για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και 50 ευρώ για έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Η ΚΕΔΕ ζητά τα παράβολα να μειωθούν σε 100 ευρώ, 50 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα.
Σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα υψηλά παράβολα του νομοσχεδίου, θα αποτελέσουν έναν «απαγορευτικό» παράγοντα για την κάθοδο λαϊκών παρατάξεων στις εκλογές.
Πάντως, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν ανοιχτοί στην «Εφ.Συν.» και για περαιτέρω διορθώσεις στο νομοσχέδιο, στη βάση της συζήτησης που θα αναπτυχθεί στη Βουλή μεταξύ πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών φορέων. Οι μέχρι στιγμής διορθωτικές αλλαγές αφορούν:
■ Τη διατήρηση του προέδρου σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων (αρχικά καταγραφόταν ως «εκπρόσωπος»).
■ Τη διατήρηση της ποσόστωσης ανά φύλο στο 40% (αντί 33%).
■ Τη μετακύλιση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων στις 31/8/2023 (αντί 30/6/2023).
Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο διαμορφώνει ισχυρές (έως και ανεξέλεγκτες) δημοτικές και περιφερειακές αρχές μειοψηφίας και αποδυναμωμένες αντιπολιτεύσεις:
■ Δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα εκλέγεται με 43% από την πρώτη Κυριακή, καταλαμβάνοντας το 60% των εδρών.
■ Μπαίνει διπλός «κόφτης» για αντιπολιτευόμενες παρατάξεις: α) το κατώτατο εκλογικό όριο εισόδου 3% θα αφήσει εκτός αυτοδιοικητικών οργάνων παρατάξεις με συναπτές θητείες, β) η μείωση των εδρών στα αυτοδιοικητικά συμβούλια θα αυξήσει περαιτέρω το εκλογικό μέτρο.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: