Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

To «μεγάλο μυστικό» των εμβολιασμών

Πώς κυβέρνηση, Ε.Ε, οικονομικά συμφέροντα συμπλέουν ώστε να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» της κανονικότητας. Το πολιτικό στοίχημα του Κ.Μητσοτάκη.
Όλα πάνε καλά με τον εμβολιασμό για τον Covid 19. Απλά οι αδαείς πολίτες δεν έχουν κατανοήσει τις κυβερνητικές προσπάθειες. Πολύ περισσότερο δεν αντιλαμβάνονται πως χρωστούν ευγνωμοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διασφάλισε ότι θα εμβολιαστούν.
Αυτό είναι το τελευταίο διάστημα το «μότο» της κυβέρνησης που παίζοντας με τους αριθμούς των εμβολιασμένων προσπαθεί να πείσει πώς η κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα στην σχετική «εκστρατεία» μετέχουν οι εγχώριες δυνάμεις με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς. Έχουν όμως και «ευρωπαϊκή ενίσχυση» μια και συχνά πυκνά παρεμβαίνει και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Άλλωστε για το θέμα των εμβολιασμών ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν την Παρασκευή (5/3) το πρωί και… συγχάρηκαν ο ένας τον άλλον.
Συγχαίροντας ο ένας τον άλλον
Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Μαργαρίτης Σχοινάς «ως Έλληνας Επίτροπος, Αντιπρόεδρος με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί» αναφέροντας για τον εμβολιασμό πως «χθες έφυγα βαθιά εντυπωσιασμένος από τον “Προμηθέα”, από την οργάνωση αλλά και το προσωπικό και τους εμβολιαζόμενους οι οποίοι ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για αυτήν την προσπάθεια».
Τα ίδια είχε πει μια μέρα νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φρόντισε να απευθύνει μήνυμα με αφορμή την διενέργεια 1.000.000 εμβολιασμών. Παρουσιάζοντας το σύστημα εμβολιασμών ως … εμπορική αλυσίδα αφού σημείωσε, απευθυνόμενος προς το προσωπικό είπε ότι όσους έρχονται να εμβολιαστούν «τους υποδέχεστε με χαμόγελο, τους δίνετε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας που είναι σημαντικό και γι’ αυτούς οι οποίοι μπορεί να ανησυχούν λίγο παραπάνω και είναι απολύτως ευνόητο».
Αρχές καλοκαιριού καθαρίσαμε…
Στην ίδια ώρα κινήθηκε μιλώντας την Παρασκευή στην Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέροντας πως «τα δύο εκατομμύρια που έχουμε πει είναι η μηνιαία δυνατότητα που έχει η χώρα να κάνει εμβολιασμούς. Θα φτάσουμε τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς. Θα ανοίξουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός είναι για χίλια δεκαοκτώ εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα».
Μάλιστα, υπερθεμάτισε επισημαίνοντας πως είναι πιθανό έως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει επιτευχθεί «τείχος ανοσίας» απέναντι στην πανδημία. Όπως είπε «εφ’ όσον χρειαστεί, θα ξεπεράσουμε και τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς στον πληθυσμό μηνιαίως -υπάρχει η παραγωγική αυτή δυνατότητα στο σύστημα- έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, αν είναι δυνατόν, ή τουλάχιστον να έχουμε μέχρι το καλοκαίρι καταφέρει να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας που θα μας δώσει τη δυνατότητα η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα και να λειτουργήσει και ο τουρισμός».
Αν δεν υπήρχε η Ε.Ε.
Παρέμβαση στην Βουλή έκανε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προκειμένου να τεκμηριώσει ότι εκτός από την κυβερνητική διαχειριστική δεινότητα της κυβέρνησης οι εμβολιασμοί οφείλονται στο ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολίασε πως η Ε.Ε «χρηματοδότησε την έρευνα και την παραγωγή εμβολίων και διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό ασφαλείας και αδειοδότησης τους, έχοντας διασφαλίσει σήμερα πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις από έξι διαφορετικές εταιρείες με όλους τους ευρωπαίους να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια αυτά αγαθά που είναι τα εμβόλια». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μόνο κάποιος που είναι αρνητικά προκατειλημμένος, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι πέτυχε η Ευρώπη των 27 ενωμένη σε αυτό το πεδίο μέχρι σήμερα ή το τι θα συνέβαινε αν τα κράτη μέλη σε μια κούρσα εθνικών εμβολιαστικών στρατηγικών ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πρωταγοράσει εμβόλια. Τα διδάγματα αυτά μας οδηγούν στην αμετάκλητη κατεύθυνση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία που θα περιλαμβάνει νέους ισχυρούς κοινοτικούς οργανισμούς».
Η πραγματικότητα
Όλα τα παραπάνω βέβαια κινούνται στο επίπεδο των διακηρύξεων. Γιατί στο πεδίο της πραγματικότητας τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά.
Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχουν πλήρως εμβολιαστεί 362.927 άτομα. Αυτή είναι η εικόνα μετά από 2 μήνες που έχει ξεκινήσει η εμβολιαστική διαδικασία. Μάλιστα, αν κανείς θελήσει να κάνει τους κατάλληλους πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις με τα δεδομένα που πραγματικά υπάρχουν – και όχι αυτά που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση – η διαδικασία για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, που φαίνεται πως απαιτείται για να υπάρξει τείχος ανοσίας, αναγκαστικά θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 1.5 με 2 χρόνια
Την ίδια στιγμή που είναι άγνωστο ποιοι θα είναι οι ρυθμοί προμηθειών των χωρών –μελών της Ε.Ε σε εμβόλια, ενώ διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν συναφθεί συμφωνίες. Μια διαδικασία που δεν φαίνεται να… πηγαίνει καλά μια και συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα με τις φαρμακευτικές πολυεθνικές να καθορίζουν τα πλάνα παραγωγής και διάθεσης στην λογική ενός «πλειστηριασμού» ανάμεσα στα διεθνή κέντρα. Έως τώρα αυτή η συνθήκη φαίνεται να είναι πιο αποδοτική για τις ΗΠΑ και την Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.
Το γαλάζιο deadline
Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ποντάρει τα πάντα στους εμβολιασμούς. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα μπορέσει να αναστρέψει την εικόνα της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμη και στα πλέον «φιλικά» για την κυβέρνηση «γκάλοπ» (αυτά που την θέλουν μονίμως να προηγείται με 15 ή 17 μονάδες) η αρνητική εκτίμηση για την πανδημία και την οικονομία ολοένα χειροτερεύει.
Το επικίνδυνο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό της. Ανεξαρτήτως του πόσοι εμβολιασμοί θα έχουν γίνει και του επιπέδου της ανοσίας στην κοινότητα. Αυτό τον σχεδιασμό που «πρόδωσε» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» το περασμένο Σάββατο αναφέροντας την 30η Ιουνίου ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.
Προφανώς η κυβέρνηση κινείται με ένα άτυπο deadline, υπαγορευμένο από το άθροισμα των οικονομικών συμφερόντων που εκφράζει. Έτσι, στις αρχές Ιουλίου πρέπει να έχουμε μπει σε κάποιας μορφής κανονικότητα και η οικονομία (τους) να ξεκινήσει πάλι αν λειτουργεί.
Είτε το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα, είτε όχι…
 
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: