Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

«Τσάμπα-gate»: Το... «καρέ» των πιο πρωτότυπων σκανδάλων της μεταπολίτευσης

Cisco, Palantir, ομάδα αλγόριθμου EVA, Teleperformance: τέσσερις περιπτώσεις όπου η ελληνική κυβέρνηση σύναψε συμφωνίες τις οποίες κράτησε κρυφές για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις οποίες επιχείρησε να παρουσιάσει με μηδενικό –υποτίθεται- αντίτιμο, κοινώς... τσάμπα. Και το μοτίβο δεν σταματά στη δήθεν «ευεργεσία» και την κρυψίνοια. Συναντάται και στη διαχείριση / απόκτηση προσωπικών δεδομένων από πλευράς των τεσσάρων εμπλεκόμενων.
Όλες οι συμφωνίες έλαβαν χώρα Μάρτιο και Απρίλιο του 2020. Βιασύνη να δοθούν «λύσεις» λόγω πανδημίας ή απλώς «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στην πανδημία μοίρασε χρήμα παντού, πλην του ΕΣΥ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που ήταν τα πιο σημαντικά για την αναχαίτιση του ιού, το σενάριο του «λύκου» μάλλον υπερισχύει... Άλλωστε, στις δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις, το χρήμα ήδη «αποκαλύφθηκε», ενώ η προσπάθεια να κρατηθούν οι συμφωνίες μυστικές αιτιωδώς μπορεί να τις συνδέσει με τα «μυστικά κονδύλια» της Πολιτικής Προστασίας που νομοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020.
Ας δούμε τις τέσσερις περιπτώσεις αναλυτικά:
Cisco: Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως δήλωνε στον ΣΚΑΪ στις 12 Νοεμβρίου 2020 για τη σύμβαση με τη Cisco ότι «πρόκειται για δωρεά» και ότι «το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ». Η αρχική σύμβαση με τη Cisco είχε υπογραφεί 13 Μαρτίου 2020 και πήρε ένα χρόνο να δοθεί στη δημοσιότητα, μετά από επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης. Τι κι αν η Ν. Κεραμέως σχεδόν προκλητικά δήλωνε την ίδια μέρα (12/11/20) στον ΣΚΑΙ ότι καλεί τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει τη σύμβαση, την ώρα που επιμελώς την απέκρυπτε από τη Βουλή.
Τελικά, από τα σχετικά που έφτασαν μετά κόπων και βασάνων στη Βουλή, προέκυψε ότι η Sisco θα λάβει 2 εκατ. ευρώ για το webex με απόφαση που ελήφθη στις 4 Ιανουαρίου του 2021. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της παραδέχεται την απόκτηση των προσωπικών δεδομένων αλλά ισχυρίζεται ότι δεν τα δίνει σε τρίτους και δεν τα χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς...
Palantir: Στις 24 Μαρτίου του 2020 η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση με την Palantir Technologies, εταιρεία που εμπλέκεται σε μεγάλα σκάνδαλα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να μας «βοηθήσει» με τη διαχείριση της πανδημίας. Η συνεργασία έγινε γνωστή μετά από 7 μήνες περίπου, όταν στις 7/12/2020 η Palantir εξέδωσε ανακοίνωση για την συνεργασία της με την ελληνικής κυβέρνηση. Η σύμβαση, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες μέρες αργότερα πάλι μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης, ήταν μόλις δύο σελίδες και με αντίτιμο μία «λίρα» (σ.σ. ενδεικτικά, η αρχική σύμβαση με τη Cisco, που ήταν επίσης... δωρεάν, «έπιανε» 172 σελίδες).
Το πόσα και τι είδους προσωπικά δεδομένα διαχειρίστηκε και απέκτησε η Palantir στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει. Ο υπουργός Επικρατείας Κυρ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε μία νέα σύμβαση με την PriceWaterhouseCoopers, αξίας 73.000 ευρώ, ως «συνέχεια» αυτής με την Palantir. Για τη διαχείριση και ανάλυση των Passenger Location Forms (PLF) που βελτιστοποιούν –υποτίθεται- την αποτελεσματικότητα των τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας. Μας εμείς ξέραμε ότι αυτό το έκανε η ομάδα του αλγόριθμου EVA...
Ομάδα αλγόριθμου EVA: Κι εδώ το ίδιο μοτίβο... Παροχή δωρεάν υπηρεσιών με αντικείμενο –και- στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, η οποία επίσης μένει κρυφή για αρκετό διάστημα. Μόνο, που εδώ –όπως και στην περίπτωση της Cisco- υπάρχει παραδοχή για ύπαρξη κονδυλίων, ενώ εξετάζεται και η σχέση της εν λόγω ομάδας με την Palantir λόγω αντικειμένου.
Εδώ το στόρι που παρουσιάστηκε στον ελληνικό τύπο (αφού κρατήθηκε μυστική η συμφωνία για περίπου 2 μήνες) θέλει έναν Έλληνα επίκουρο καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, τον Κίμωνα Δρακόπουλο, να στέλνει τέλη Απρίλη e-mail στον Πρωθυπουργό της χώρας και να του προτείνει τον αλγόριθμο της ομάδας του ως λύση για πιο ασφαλές άνοιγμα στον τουρισμό. Σε αντίθεση με τις Cisco και Palantir δεν υπήρξε γραπτή συμφωνία ούτε 172, ούτε καν 2 σελίδων σε σχέση με αμοιβές και εμπιστευτικότητα στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.
Σε podcast του Κ. Δρακόπουλου με τον Πρύτανη του πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια Τζεφ Γκάρετ, το οποίο έλαβε χώρα στις 13/11/2020, υπάρχει ρητή αναφορά του πρώτου σε αμοιβές που πρέπει να δοθούν σε βάσεις δεδομένων και σε προγραμματιστές. Αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα δοθούν από κονδύλια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε., απαντά ο Δρακόπουλος σε σχετική ερώτηση του Πρύτανη.
Στις 7 Δεκεμβρίου του 2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς περιγράφει στη Βουλή για ακόμη μία φορά την εργασία της ομάδας EVA με τα PLF, αυτούς θα χρησιμοποιήσουμε και του χρόνου λέει αν χρειαστεί, και επιμένει ότι όλα ήταν δωρεάν.
Και μετά από όλα αυτά, έγινε η συμφωνία για τα PLF με την PWC ως συνέχεια του έργου της... Palantir.
Teleperformance: Η γνωστή εταιρεία με τα call centers, που πρόσφατα βρέθηκε στη δημοσιότητα για τη λογοκρισία στο Facebook, καθώς ο κολοσσός των social media της έχει αναθέσει την «αστυνόμευση» των αναρτήσεων για την Ελλάδα, παρείχε και αυτή δωρεάν –υποτίθεται- υπηρεσίες στην ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες κρατήθηκαν επί δύο μήνες «μυστικές» και οι οποίες επίσης αφορούσαν την πανδημία και διαχείριση προσωπικών δεδομένων.
Η συμφωνία είχε να κάνει με το 1135 του ΕΟΔΥ, όπου υπάλληλοι της Teleperformance έλεγαν σε κόσμο που είχε συμπτώματα να κάθονται σπίτι και να πάρουν τον γιατρό τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, σε αρκετές περιπτώσεις η διαχείριση αυτή είχε δραματικά αποτελέσματα καθώς πολίτες που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης έβρισκαν «τοίχο» στις αρλούμπες που τους έλεγαν ανειδίκευτοι –και συνάμα ταλαιπωρημένοι- υπάλληλοι στο τηλέφωνο δήθεν του αρμόδιου ΕΟΔΥ.
Η γραμμή 1135 ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ στις 7 Μαρτίου του 2020. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ της 30/4/2020, εν αμφιβόλω τίθεται εάν αυτοί οι υπάλληλοι πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες που παρείχαν ή όχι (λέγεται ότι δέχτηκαν 350 χιλιάδες κλήσεις σε δύο μήνες), καθώς και το αν εκπαιδεύτηκαν σχετικά.
Σύμφωνα, δε, με εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, δεν υπήρξε γραπτή αποτύπωση της συμφωνίας των δύο πλευρών. Εδώ τίθεται λοιπόν ζήτημα υπό ποιο καθεστώς η Teleperformance διαχειρίστηκε προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και γενικότερο ζήτημα διαφάνειας: πώς διασφαλίζει το Δημόσιο ότι η εταιρεία π.χ. δεν θα εγείρει μελλοντικά θέμα οικονομικών απαιτήσεων από τον ΕΟΔΥ εάν δεν είναι γραπτό το «δωρεάν»; (σ.σ. και ας έχει γράψει η εταιρεία σε ανακοίνωση ότι «στηρίζει» τον ΕΟΔΥ).
Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Στο νόμο (4727/2020) που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για την ψηφιακή διαφάνεια παραμένει η διάταξη του 2010 που αναφέρει ότι στη Διαύγεια πρέπει να δημοσιεύονται –μεταξύ πολλών άλλων και- οι «πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού».
Στην περίπτωση της Cisco που υπήρχε αρχικά «δωρεά», η σύμβαση δεν αναρτήθηκε. Το ίδιο και η σύμβαση της Palantir που ήταν της μίας λίρας... Αν θεωρείτε αντίτιμο η μία λίρα, τότε έπρεπε να δημοσιευθεί στο ΚΗΔΜΗΣ όπου δημοσιεύονται οι συμβάσεις κάποιας αξίας.
Στις δε περιπτώσεις EVA (όπου υπάρχει παραδοχή ότι υπήρξαν αμοιβές) και στην περίπτωση της Teleperformance δεν υπάρχουν καν έγγραφες συμφωνίες ή έστω κάποιο μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.
Εδώ λοιπόν μιλάμε για σκάνδαλα στα οποία η ίδια η κυβέρνηση ακυρώνει το νόμο που ψήφισε, που αποκρύπτει στοιχεία από τους πολίτες, που είναι άγνωστο αν τελικά πληρώθηκε και η Teleperformance και η Palantir και που ουδείς γνωρίζει στις τέσσερις περιπτώσεις που και σε ποιους μπορεί να έχουν φτάσει... ήδη τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.
Σκάνδαλα για τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας των θεσμών, θα ετίθετο ζήτημα για παράβαση καθήκοντος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη.
 
Μπάμπης Πολυχρονιάδης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: