Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ανάσταση στις 21:00, στο προαύλιο προτείνει η Εκκλησία

Τις προτάσεις της για το πώς να λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα ανακοίνωσε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.
Ειδικότερα, αποφάσισε τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα: ήτοι στις 18.30 από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00.
Επιπλέον, αποφασίστηκε ομόφωνα η τελετή της Αναστάσεως να τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αποφασίστηκε η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα μέσα στους ναούς.
«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε χθες βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Στο μεταξύ ανοιχτό είναι ακόμα το ζήτημα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αν και κρίνοντας απ' τις τοποθετήσεις μελών της επιτροπής αλλά και τις δηλώσεις στην ενημέρωση της Παρασκευής φαίνεται δύσκολο να δίνουν το «πράσινο φως» για εκδρομές σε εξοχικά εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα.
Οι σχετικές εισηγήσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, Τετάρτη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει νωρίτερα για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση η συγκυρία είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, αφού τις τελευταίες ημέρες σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ σε διασωληνωμένους (847 σήμερα) και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, με περίπου 5.500 ασθενείς με κορονοϊό.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: