Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Συμβιβασμός με την Εκκλησία για το Πάσχα

Σε λύση που ικανοποιεί σε ένα βαθμό την πλευρά της Εκκλησίας και παράλληλα δεν θα κρίνεται απαγορευτική απ' την επιτροπή επιστημόνων για την λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα φαίνεται πως καταλήγουν κυβέρνηση και Εκκλησία.
Για το θέμα είχαν συνάντηση σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Βουλή, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και η κορύφωση της εκκλησιαστικής παράδοσης για το Πάσχα.
Αν και δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για «συμψηφισμό».
«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται συζήτηση για το ωράριο και για το πόσα άτομα θα είναι το μέγιστο όριο στους ναούς, ενώ φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η περιφορά των επιταφίων γύρω από τους ναούς.
Από την πλευρά της η Εκκλησία φέρεται πως ζητά να αυξηθεί σε 100 ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς από 50 που ισχύει αλλά και να αλλάξει η αναλογία πιστών / τμ σε 1 προς 15, αντί για 1/25 που ισχύει τώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου η συζήτηση «με αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων» πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται αύριο η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την Παρασκευή της επιτροπής Λοιμωξιολόγων που θα κληθεί να αποφασίσει για το πώς θα εορταστεί φέτος το Πάσχα.
Η συγκυρία βέβαια είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, αφού τις τελευταίες ημέρες σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ σε διασωληνωμένους (847 σήμερα) και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, με περίπου 5.500 ασθενείς με κορονοϊό.
Σε αυτό το πλαίσιο απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο της άρσης απαγόρευσης για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Τι ζητά η Εκκλησία
Είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η πίεση της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση, όπως είχε γίνει και τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Ήδη η Ιερά Σύνοδος είχε καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση (με σχετική επιστολή), ζητώντας να ισχύσει ανάλογο καθεστώς με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.
Παράλληλα, έχει προτείνει τη διενέργεια πολλαπλών λειτουργιών ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός μεταξύ των πιστών, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας κόσμου και στους εξωτερικούς χώρους των ναών, με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή έχει ζητήσει να γίνουν υπαίθριες ακολουθίες, καθώς και η Ανάσταση στους αύλειους χώρους των ναών.
Με δεδομένο ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, η Εκκλησία έχει προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12. Όσον αφορά στην περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να γίνει περιφορά μόνο πέριξ του ναού και όχι σε γύρω δρόμους. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: