Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

«Βόμβες» Τόμσεν: Βλέπει κρίση χρέους και... μνημόνια

Ολική επαναφορά των προγραμμάτων διάσωσης και νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη προβλέπει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Βάζει στο κάδρο, πέραν της Ελλάδας, την Ιταλία και τη Γαλλία. «Δεν βλέπω προγράμματα διάσωσης να πέφτουν στο τραπέζι…», το σχόλιο Βίζερ.
Σαν να μην πέρασε μια μέρα, ο συνταξιούχος υπάλληλος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τάραξε και πάλι τα νερά, προβλέποντας στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ολική επαναφορά των προγραμμάτων διάσωσης. Σε πρώτο πλάνο έβαλε την Ιταλία, προσθέτοντας από κοντά και τη Γαλλία, καθώς το δημόσιο χρέος τους, όπως είπε, έχει διογκωθεί υπέρμετρα στη σκιά της πανδημίας ενώ για τη δική μας χώρα, η αναφορά του ήταν του τύπου «ας μην το συζητήσουμε για την Ελλάδα»… Για την Ιταλία, δε, εκτίμησε πως θα υπάρξει ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους.
Θυμίζοντας μέρες μνημονίων, όταν ο τότε επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ είχε εμμονή με «τα νούμερα που πρέπει να βγαίνουν», ο κ. Τόμσεν σήμερα υπέδειξε εμμέσως την ανάγκη -κατά την άποψή του- νέων περικοπών στις συντάξεις, κάνοντας λόγο για βορειοευρωπαϊκές (ως προς το ύψος) συντάξεις στην Ελλάδα, οι οποίες αποδίδονται με νοτιοευρωπαϊκό σύστημα…
Ο Τόμσεν δήλωσε «μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει στην ευρωζώνη», χαρακτήρισε λάθος και ασυνάρτητη την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καυτηρίασε την αδυναμία της ευρωζώνης να πετύχει πολιτική ένωση και προέβλεψε περισσότερη λιτότητα στο μέλλον για τις χώρες του Νότου.
Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, αν θα είναι σε 1-2-3 χρόνια, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή, όταν και θα εκδηλωθεί μεγάλη πίεση από τις χώρες του Βορρά, είπε, για να προσθέσει πως «οι πιέσεις μείωσης του χρέους που θα έρθουν στις χώρες του Νότου θα είναι δραματικές».
Το κρεσέντο δραματικών προβλέψεων Τόμσεν παρακολουθούσε μάλλον αμήχανα ο πρώην επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως «δεν βλέπω προγράμματα διάσωσης να πέφτουν στο τραπέζι…».
 
Έλενα Λάσκαρη
Πηγή: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: