Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Αναγνώριση «επάρκειας» αποφοίτων κολεγίων από τα ΑΕΙ, με συνοπτικές διαδικασίες

Τη μετατροπή των δημόσιων πανεπιστημίων σε «κέντρα πιστοποίησης» Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», με τη διαδικασία, όμως, να έχει ουσιαστικά διεκπαιρεωτικό χαρακτήρα, αφού καταλυτική θα είναι η εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας.
Μετά την τροπολογία τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία η κυβέρνηση αφαίρεσε την αρμοδιότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών από τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια, σήμερα, διατάζει τα πανεπιστήμια να αποδώσουν επαγγελματική αναγνώριση σε πτυχία από ιδιωτικούς φορείς, με την έγκριση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Παιδείας και την εντολή να οριστούν μαθήματα προς εξέταση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το εν λόγω τμήμα είναι το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας), το οποίο, από τον Δεκέμβριο αναβαθμίστηκε σε υπερ-όργανο αποκλειστικής και καθολικής αρμοδιότητας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων και την αποκατάσταση του κύρους των κολεγίων. Ουσιαστικά, το υπουργείο Παιδείας μετατρέπει τα δημόσια πανεπιστήμια σε «παραρτήματα» του ΑΤΕΕΝ που θα αποδίδουν απευθείας επάρκεια και επαγγελματική αναγνώριση με ακαδημαϊκού τύπου διαδικασίες χωρίς δυνατότητα οποιουδήποτε επιστημονικού ελέγχου των ξένων τίτλων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΑΤΕΕΝ θα στέλνει τους αποφοίτους κολεγίων στα δημόσια Πανεπιστήμια για εξετάσεις σε μερικά μαθήματα ώστε να πετύχουν τους «συγκρίσιμους» τίτλους. Πλέον οι απόφοιτοι των κολεγίων τριετούς φοίτησης δεν θα υποχρεούνται να περάσουν καμία δοκιμασία σε κανένα επαγγελματικό σωματείο, δεν θα υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένοι στο ξένο σωματείο (που θα τους οδηγούσε κατευθείαν στα μητρώα και των ελληνικών), δεν θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν ακαδημαϊκά ισότιμους τίτλους. Αλλά θα έχουν δικαίωμα πλέον να γραφτούν απευθείας στα επαγγελματικά σωματεία ή να πάρουν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια των τετραετών ελληνικών ανώτατων σπουδών, αρκεί να εξεταστούν σε μερικά μαθήματα.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: