Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Στην τσέπη τα λεφτά από τα παγκάρια, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Απλήρωτοι εδώ και μήνες παραμένουν από την Εκκλησία οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι των πρώην δημοτικών κοιμητιριακών ναών, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι καταγγελίες έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση με «ιερή» τροπολογία δίνει έκτακτη επιχορήγηση στην Εκκλησία.
Ωστόσο, μετά την απόφαση-χάρισμα Θεοδωρικάκου, για να εισπράττει η Εκκλησία τα χρήματα από τους ναούς των κοιμητηρίων (αλλά και τη μεταφορά προσωπικού) και όχι οι Δήμοι, φαίνεται ότι προκλήθηκε σημαντικό ζήτημα.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με την μισθοδοσία συγκεκριμένου αριθμού Νεωκόρων και Ιεροψαλτών, καθ’ ότι η εφαρμογή του Νόμου 4735/2020, άρθρο 56, που περικλείει τη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας για τη μεταφορά προσωπικού και των εισπράξεων των Ναών των Κοιμητηρίων από τους Δήμους στις τοπικές Μητροπόλεις αποτελεί επί της ουσίας για το εν λόγω προσωπικό… κενό γράμμα.
Από την 1η Δεκεμβρίου του 2020, βάσει του Νόμου 4735/2020, το πάσης φύσεως προσωπικό των ανωτέρω Ναών καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό της
οικείας Μητρόπολης και αμείβεται με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του. Για την υπαγωγή του προσωπικού αυτού από τους Δήμους προβλέφθηκε η έκδοση διαπιστωτικής πράξης και η δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.).
Σήμερα, οι εν λόγω εργαζόμενοι, είτε λόγω δυστοκίας, είτε αδιαφορίας και αναλγησίας βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι και στα όρια της πείνας, αφού δεν έχουν γίνει από την πλευρά του φορέα υποδοχής και νέου «εργοδότη» οι ανάλογες και απαραίτητες ενέργειες για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Βρίσκονται συνεπώς σε εργασιακή ανασφάλεια και αναστάτωση.
Στις συνεχείς οχλήσεις των πρώην υπαλλήλων των Δήμων, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έπρεπε εδώ και μήνες να έχουν γίνει,
εισπράττουν απαξίωση και απροθυμία για την ένταξη τους μισθολογικά και υπηρεσιακά στις Τοπικές Μητροπόλεις λαμβάνοντας μέχρι και παρότρυνση «…να υπογράψουν ότι θέλουν να παραμείνουν στους Δήμους».
Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μία τηρείται κανονικά η συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας για την μεταφορά των εισπράξεων των Ναών και των Κοιμητηρίων από τους Δήμους στις τοπικές Μητροπόλεις, από την άλλη ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στον… αέρα.
Είναι επί μήνες χωρίς μισθό και οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Η τακτική αυτή είναι απόλυτα καταδικαστέα. Καλούνται οι αρμόδιοι φορείς, είτε αυτή λέγεται Μητρόπολη ή Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είτε Υπουργείο Εσωτερικών
και κυβέρνηση να τηρήσουν τον Νόμο στο ακέραιο και να σταματήσει εδώ και τώρα η «ομηρία» των Νεωκόρων και Ιεροψαλτών. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: