Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021

Προκλητικός για το ΑΣΕΠ

«Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε» ήταν το σχόλιο του υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη στην απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποσυρθεί η «φωτογραφική» διάταξη που αλλοιώνει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στην ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής, με στόχο την ανάδειξη προέδρου αρεστού στην κυβέρνηση.
Απόσυρση της «φωτογραφικής» διάταξης με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει το ΑΣΕΠ, ευνοώντας την εξέλιξη προσώπου της αρεσκείας της στη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, απαίτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου συζητήθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο».
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στην αυτοτέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο. «Πρόκειται για μεγάλη θεσμική εκτροπή για τον θεσμό που στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι αδιάβλητος» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτ. Χατζηγιαννάκης, με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να επιχειρεί απλώς να υποβαθμίσει το θέμα.
Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό της φύλλο, με προωθούμενη διάταξη (άρθρο 54) του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει να αφαιρέσει ένα ισχύον κώλυμα (αποτυπώθηκε σε νόμο που εκδόθηκε σε ΦΕΚ μόλις στις 20 Φλεβάρη!) που εμποδίζει την εσωτερική εξέλιξη στελεχών του ΑΣΕΠ σε ανώτερη ιεραρχικά θέση.
Η προωθούμενη «απροκάλυπτα φωτογραφική» ρύθμιση, καταγγέλλουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ευνοεί σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, «πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου», να εξελιχθεί σε πρόεδρο για νέα και πλήρη εξαετή θητεία, ενώ το ισχύον πλαίσιο απαιτεί την επιλογή νέου προσώπου -που δεν διανύει ήδη θητεία στο ΑΣΕΠ- για τη θέση. Ολα αυτά, ενώ άλλος, επίσης πρόσφατος κυβερνητικός νόμος (ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ, που συντάχθηκε επί υπουργικής θητείας Τ. Θεοδωρικάκου) προέβλεπε ότι «η θητεία των μελών του ΑΣΕΠ είναι εξαετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης». Με την προωθούμενη ρύθμιση, ένα νυν στέλεχος, αν εξελιχθεί στη θέση του προέδρου, ανανεώνει την εξαετία.
Ο νυν πρόεδρος, Ι. Καραβοκύρης, έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας και στο αίτημά του για μονοετή παράταση της θητείας του -όπως προβλέπει ο νόμος- έχει λάβει αρνητική κυβερνητική απάντηση. Είναι δε πρωτοφανές ότι ο κ. Καραβοκύρης δεν έχει κληθεί να τοποθετηθεί για το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου γίνεται ακρόαση φορέων!
Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Απαιτείται συναίνεση 3/5, αναλογία που εξασφαλίζεται με τις ψήφους της Ν.Δ. και του μορφώματος του Κυρ. Βελόπουλου (σε σύνολο 25 μελών, η Ν.Δ. έχει 13 και η Ελληνική Λύση 2 μέλη). Η κυβέρνηση δείχνει να χειρίζεται το θέμα σαν να έχει εξασφαλισμένη αυτήν την πλειοψηφία. Αντί να επιδιώκει συναινέσεις με την αντιπολίτευση, όπως επιβάλλει η στελέχωση μιας τόσο κρίσιμης Ανεξάρτητης Αρχής, «τσαλακώνετε τις προτάσεις των κομμάτων. Δημιουργείτε ένα πολιτικό δεδομένο που θα μας ακολουθεί και θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη. Χαρακτηριστική ήταν σχετική αποστροφή της τοποθέτησης του κ. Βορίδη: «Επειδή ακούω πολλά. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε». Αν και «προσωπική» θέση, μοιάζει να αποτυπώνει την κυβερνητική αντίληψη.
Ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι η προωθούμενη διάταξη «αποσαφηνίζει» το ισχύον πλαίσιο και σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου παρέπεμψε στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων. Η προωθούμενη διάταξη για το ΑΣΕΠ αποτελεί «σαφές μήνυμα ότι μπορεί να κάνετε τα ίδια σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές», προειδοποίησε η κ. Λιακούλη. «Η “σκοτεινή” Δεξιά, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της χώρας, επιχειρεί να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην έρθει ξανά η Αριστερά στην εξουσία. Την αναγνωρίζετε αυτή τη δήλωση, κύριε Βορίδη;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, έχοντας νωρίτερα τονίσει ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις καθίστανται ιδιαίτερα ανησυχητικές ενόψει του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2022 για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο.
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: