Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Της καγκελαρίας το... κάγκελο!

Τριάντα χρόνια γράφω διεθνή, από το 1991 – λίγους μήνες μετά την επίσημη επανένωση της Γερμανίας και την ανεπίσημη έναρξη της κούρσας για την ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη της Ενωμένης, τρομάρα μας, Ευρώπης, με οικονομικά αυτή τη φορά όπλα, αντί για τα... πατροπαράδοτα πάντσερ. Πώς το ‘χε πει να δεις η Θάτσερ – «δύο φορές νικήσαμε τους Γερμανούς, και αυτοί είναι πάλι εδώ»! Σε αυτά τα τριάντα χρόνια, λοιπόν, ποτέ δεν είδα την κραταιά Γερμανία, το πρότυπο, υποτίθεται, της δημοσιονομικής και όχι μόνον πειθαρχίας, σε τέτοιο χάλι, τέτοιο μπάχαλο σαν το σημερινό. Η πανδημία, αυτός ο διάολος, αποκάλυψε την αλήθεια: ο βασιλιάς της Ευρώπης είναι γυμνός. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, δείτε τα ρεπορτάζ των ίδιων των γερμανικών ΜΜΕ.
Το πράγμα μιλάει μόνο του: την ώρα που η μεγάλη χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται άγρια από το τρίτο κύμα, με τους επιδημιολόγους να βαράνε μέρα-νύχτα τις καμπάνες και τα κρούσματα να σημειώνουν εκθετική αύξηση, αρκετοί πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν σηκώσει μπαϊράκι ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση και αρνούνται να εφαρμόσουν σκληρό λοκντάουν, παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια με τις ζωές χιλιάδων πολιτών προς όφελος των εμπορικών λόμπι, των τραπεζών και της βιομηχανίας. Το σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ.
Αλλά και στους εμβολιασμούς, όπου θα περίμενε κανείς την «οργανωμένη» και καλά Γερμανία να έχει πάρει κεφάλι, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με μόλις το 4,8% να έχει λάβει και τις δύο δόσεις - εν μέρει και λόγω της εμμονής της να πλήττει με κάθε τρόπο την αξιοπιστία του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, όπως θα θυμάστε, πρώτα απαγόρευσε να χορηγείται στους άνω των 65, ενώ τώρα το χορηγεί... μόνο στους άνω των 60! Και για το Pfizer/BioNTech έχουν βέβαια αναφερθεί λιγοστές περιπτώσεις ύποπτων θρομβώσεων, όμως δεν είδαμε καμιά παρόμοια απαγόρευση – αλλά εκείνο, βλέπετε, είναι κατά το ήμισυ γερμανικό εμβόλιο.
Πού οφείλονται όλα αυτά; Ενας από τους λόγους είναι αναμφίβολα η ταχύτατη πολιτική παρακμή της... ισόβιας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν μπορεί πια να τιθασεύσει ούτε τους δελφίνους του κόμματός της – σαν τον «φιλελεύθερο» Αρμιν Λάσετ, που αρνείται και πάλι να επιβάλει σκληρό λοκντάουν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, για να μη δυσαρεστήσει ψηφοφόρους και εμπόρους, και τον καραδεξιό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, που όχι μόνο αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά έσπευσε και να δημοσιοποιήσει αυτή του την επιλογή στην Bild! Η Μέρκελ, από τη στιγμή που ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη, είναι πια αυτό που στην Αμερική λένε «κουτσό παπί», lame duck – μια πολιτικός που ναι μεν μπορεί να κινηθεί πλέον χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αλλά που από την άλλη δεν τη λογαριάζει πια κανείς...
Αντιγράφω –και συνυπογράφω– το σχόλιο της εφημερίδας Handelsblatt: «Η Γερμανία έχασε τη δύναμή της. Στην αρχή της πανδημίας η Γερμανία έμοιαζε παγκόσμιο πρότυπο. Τώρα προκαλούν έκπληξη το χάος στους εμβολιασμούς και τα τεστ κορονοϊού, τα τεχνολογικά προβλήματα, το μέγα σκάνδαλο με τις προστατευτικές μάσκες [όπου εμπλέκονται, προσθέτω εγώ, στελέχη της Χριστιανοδημοκρατίας, σαν τον ντροπιασμένο και κατηγορούμενο πλέον βουλευτή Γκέοργκ Νουσλάινκ] και η υπερβολική γραφειοκρατία. (…) Πίσω από κλειστές πόρτες, οι πολιτικοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναρωτιούνται. Ελληνες και Ιταλοί πολιτικοί, για παράδειγμα, εκπλήσσονται για το γεγονός ότι η γερμανική εκστρατεία εμβολιασμού είναι τόσο κακά οργανωμένη – μέχρι πρότινος θαύμαζε κανείς την αποτελεσματικότητα της γερμανικής διοίκησης. (…) Μπορεί να μην την αγαπούσαν, αλλά κάποτε τουλάχιστον η Γερμανία απολάμβανε τον σεβασμό για την τάξη και την αποτελεσματικότητά της, ενώ σήμερα πολλοί τη θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγή»!
 
Γιώργος Τσιάρας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: