Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Στον αέρα το Champions League

Ένας χορός από δισ. διχάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο • Η UEFA απειλεί, η ESL δεν υποχωρεί • Ποιες αγορές ενδιαφέρουν τη νέα Λίγκα και ποια έσοδα προσδοκούν.
Σκηνικό ενός αδυσώπητου πολέμου έχει στηθεί ήδη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το οποίο οδηγείται σε έναν τεράστιο διχασμό με αιτία το «πραξικόπημα» 12 ομάδων που δρομολογούν τη δική τους, κλειστή Λίγκα, με το όνομα European Super League.
Στο εγχείρημα αυτό –στο οποίο μοναδικός γνώμονας φαίνεται πως είναι το όσο το δυνατόν υψηλότερο κέρδος των ίδιων των συλλόγων– μετέχουν οι αγγλικές ομάδες Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, οι ισπανικές Ρεάλ Μαδρίτης Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, καθώς και οι ιταλικές Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ.
Η Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (UEFA) φέρεται αποφασισμένη για μετωπική σύγκρουση, προκειμένου να σταματήσει το εγχείρημα αυτό στα γεννοφάσκια του. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε ήδη σε ξεκάθαρες απειλές προς όσους συμμετάσχουν τελικά στη ESL, με τον πρόεδρό της, Αλεξάντερ Τσεφέριν, να χαρακτηρίζει την κίνηση των «12» ως «ανοησία» που καθοδηγείται από την «απληστία». Προειδοποίησε επίσης πως όσοι ποδοσφαιριστές λάβουν μέρος στην ESL δεν θα έχουν δικαίωμα να παίξουν στο Euro και το Μουντιάλ με τις εθνικές ομάδες των χωρών τους.
Μάλιστα, ο Γιέσπερ Μόλερ (μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας), προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας πως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι πιθανότητα θα αποβληθούν από τα ημιτελικά του φετινού Champions League. Όπως τόνισε, το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA. «Τότε θα δούμε και πώς θα ολοκληρωθεί το φετινό Champions League», πρόσθεσε με νόημα. Υπενθυμίζεται ότι στα ημιτελικά της διοργάνωσης έχει περάσει και η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν.
Από την πλευρά της, η FIFA κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε «εποικοδομητικό διάλογο» απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο «κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας».
Σημειώνεται ότι οι ιδρυτές της ESL έχουν ήδη ενημερώσει τη FIFA και την UEFA ότι έχουν κινηθεί ήδη νομικά για να εξασφαλίσουν προστασία από τα δικαστήρια. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ομάδες της European Super League προειδοποιούν την Παγκόσμια Ομοσπονδία να μη σταθεί εμπόδιο στα πλάνα τους.
Οι αλλότριες αγορές και το κυνήγι των δισ.
Σύμφωνα με το Spiegel, η ανακοίνωση της ESL έγινε μέσα στη νύχτα στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι σύμπτωση. Η επίσημη γνωστοποίηση των 12 κορυφαίων ομάδων από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία ότι ιδρύουν τη δική τους Super League «το συντομότερο δυνατόν» απευθυνόταν εν τέλει όχι στην κοιμισμένη Ευρώπη, αλλά στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, όπου εκείνη την ώρα ήταν ακόμα ημέρα. Ήταν ένα σαφές σημάδι πού έχουν στρέψει την προσοχή τους οι «12». Εκεί που μπορούν να έχουν πολλά κέρδη.
Όπως ανακοίνωσαν οι «12», η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan έχει αναλάβει τον ρόλο του αρχικού βασικού χρηματοδότη με ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να έχει καθοριστεί μεταξύ 2% και 3%. Οι 12 σύλλογοι έχουν δεσμευθεί να παραμείνουν στη ESL για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες– έχει οριστεί στα 23 έτη.
Τα ιδρυτικά μέλη έχουν ήδη φτιάξει τη δική τους ιστοσελίδα σε πέντε γλώσσες (εκτός από αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά και στα γαλλικά και γερμανικά) και έχουν συγκροτήσει τη δική τους εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, υπό την προεδρία του Φλορεντίνο Περέθ της Ρεάλ. Στο μεσοδιάστημα περιμένουν κι άλλα έσοδα, καθώς η μεταρρύθμιση του Champions League αναμένεται να τους αποφέρει άλλα 5 δισ. ευρώ: ποσό που όπως φαίνεται δεν είναι αρκετό.
Από πού προέρχεται η χρηματοδότηση, ποιοι επενδυτές είναι πίσω από τα σχέδια αυτά, είναι πληροφορίες που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Η υπόθεση είναι ότι ωστόσο ότι προέρχονται από τις αγορές της Β. Αμερικής και της Ασίας. Οι προσπάθειες άλλωστε των μεγάλων ομάδων να γίνουν «παίκτες» σε αυτές τις αγορές δεν είναι μυστικό: τα τελευταία 15 χρόνια οι κορυφαίες ομάδες έχουν ανοίξει «παραρτήματα» στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και έχουν οργανώσει διαφημιστικές εκστρατείες εκεί. Κυκλοφορούν ακόμα φήμες για έναν επενδυτή από τη Σαουδική Αραβία.
Τηλεοπτικά δικαιώματα και επενδύσεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, δυο εταιρείες θα έχουν έδρα στην Ισπανία και μια στην Ολλανδία, η οποία και θα διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα ελέγχεται από ένα οικονομικό σώμα με ιδιαίτερες εξουσίες στην επιβολή κυρώσεων. Αυτό το σώμα θα διασφαλίζει ότι όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τις προδιαγραφές. Για παράδειγμα οι ομάδες δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 55% του προϋπολογισμού τους σε ό,τι αφορά στους μισθούς προπονητή και παικτών, μεταγραφές και πληρωμές σε ατζέντηδες, ενώ τα μέλη της Super League θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον επί μια τριετία, κέρδη προ φόρων.
Τα ιδρυτικά μέλη θα διανείμουν 3,525 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές, που θα χρηματοδοτηθούν από επενδυτές, μεταξύ αυτών και η JP Morgan. Αυτά τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση της πανδημίας. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 264 εκατ. θα διατίθενται για την αποζημίωση των επενδυτών επί 23 χρόνια.
Οι «12» ποντάρουν στη δυνατότητα της τεχνολογίας streaming για να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια από τους μεγάλα ΜΜΕ και να μεταδίδουν τους αγώνες απευθείας σε καινούργιο νεότερο κοινό, όπως αυτό της Ασίας, μια βάση οπαδών που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έγγραφα που έχει δει το Bloomberg, στις αρχές του χρόνου η πρόθεση της Super League είναι επιτρέπει τη μετάδοση 4 τακτικών αγώνων live στις εφαρμογές των ομάδων και στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Οι Γερμανοί κατά της ESL
Οι δύο κύριοι ποδοσφαιρικοί θεσμοί της Γερμανίας, το DFB (ποδοσφαιρική ομοσπονδία) και το DFL (διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος), εξέφρασαν, με κοινή τους δήλωση, την αντίθεσή της με τη νέα Λίγκα.
Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι στέκονται αλληλέγγυοι με την UEFA και τον πρόεδρό της, Τσεφέριν, ότι στηρίζουν όλα τα «αντίμετρα» που ανακοινώθηκαν από FIFA/ UEFA και από τα αντίστοιχα εθνικά πρωταθλήματα και ενώσεις, ενώ υπογράμμισαν ότι «το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ευδοκιμεί στο γεγονός ότι είναι θεωρητικά δυνατό για κάθε σύλλογο να ανταγωνιστεί με τα καλύτερα στην ήπειρο. Αυτό το όνειρο δεν πρέπει να αντικατασταθεί από μια σχεδόν κλειστή κοινωνία. Τα εθνικά πρωταθλήματα αποτελούν τη βάση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τη δημοτικότητά του και τρόπο που ακτινοβολεί σε όλη την κοινωνία».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: