Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Το Sputnik-V επιβεβαιώνει ότι μπορεί να στείλει στην Ελλάδα 500.000 δόσεις εμβολίου μέσα στον Μάη

Στην πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει (και) στην Ελλάδα για την πολιτική της Ε.Ε. για τα εμβόλια αποφάσισε να μπει «σφήνα» ο οργανισμός που παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.
Όλα ξεκίνησαν όταν σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Εuractiv αναφέρθηκε στην κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για το Sputnik-V, την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη δυνατότητα προμήθειας του ρωσικού εμβολίου μονομερώς ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ και την απάντηση του πρωθυπουργού που υποστήριξε ότι «έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υπάρχει παραγωγική δυνατότητα από τη Ρωσία».
Ο επίσημος λογαριασμός που διατηρούν οι υπεύθυνοι για το εμβόλιο στο Twitter απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, αναπαράγοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα. «Το Sputnik V επιβεβαιώνει ότι ακόμη και με τις μέχρι σήμερα παραγγελίες από 59 άλλες χώρες, μπορεί να προμηθεύσει την Ελλάδα μέσα στο Μάιο με δόσεις για 500.000 άτομα. Μαζί είμαστε δυνατότεροι!», αναφέρει η σχετική ανάρτηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τσίπρας είχε πει στη Βουλή ότι, μπορεί εδώ και μήνες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να μην έχει εγκρίνει ακόμη το Sputnik-V για προμήθεια και διάθεση στα κράτη μέλη της Ε.Ε., ωστόσο η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν επισήμως δηλώσει την πρόθεσή τους να το προμηθευτούν μονομερώς, αν δεν αλλάξει συνολικά προσέγγιση η Κομισιόν. Μάλιστα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου συζητήθηκε τόσο η διάθεση του εμβολίου στην ΕΕ όσο και η προοπτική από κοινού παραγωγής του εντός της ΕΕ.
Απαντώντας, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε στην ίδια αντιπαράθεση στη Βουλή, ότι η συζήτηση για το Sputnik-V ίσως οφείλεται στην «σατανική σκέψη είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αυτό το οποίο έγινε στη Σλοβακία, όπου ο τέως συνάδελφός μου πρωθυπουργός επιχείρησε να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik-V, έγινε φοβερή κυβερνητική κρίση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του».
 
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: