Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΟΗΕ: Δώστε 41 δισ. δολάρια για επείγουσα βοήθεια σε 183 εκατ. ανθρώπους

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 41 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να προσφέρει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους, σ’ έναν κόσμο όπου μαίνονται η πανδημία του νέου κορονοϊού κι ένοπλες συρράξεις, ενώ σαρώνει η κλιματική αλλαγή.
Συνολικά, περίπου 274 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια με τη μια μορφή ή την άλλη το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% από τον φετινό, που ήταν ρεκόρ ήδη, εξήγησε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του οργανισμού. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Μάρτιν Γκρίφιθς αναγνώρισε ότι «ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο σκληρά σκληρά κι αν προσπαθήσουμε».
Και εξήγησε ότι «η κλιματική κρίση πλήττει πρώτα και περισσότερο τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Παρατεταμένες συγκρούσεις συνεχίζονται και η αστάθεια έχει επιδεινωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στην Αιθιοπία, τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι φτωχές χώρες στερούνται τα εμβόλια»», δήλωσε.
«Δεν φύγαμε ποτέ από το Αφγανιστάν. Και είμαστε εκεί τώρα με ένα προβλεπόμενο πρόγραμμα για το 2022, τρεις φορές το μέγεθος του προγράμματος για το 2021 – λόγω των διαφόρων αναγκών και συνθηκών που γνωρίζετε τόσο καλά», πρόσθεσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε υπολογισμούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σύμφωνα με τις οποίες 45 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό, σε δεκάδες χώρες. «Καταφέραμε να σταματήσουμε την πείνα που πλήττει μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο νότιο Σουδάν... παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη... βοηθήσαμε να εμβολιαστούν εκατομμύρια στη Μιανμάρ» είπε.
Τέλος, εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στην Αιθιοπία. «Είναι τρομερό πράγμα να πρέπει να διαλέγεις ανάμεσα σε μέρη τόσο μεγάλης ανάγκης» στον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκρίφιθς.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: