Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Αποτύχαμε...

Οσο κι αν θες να ξεφύγεις από όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας με τον κορονοϊό, δεν μπορείς. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, υπάρχει κάτι που συμβαίνει γύρω σου, στη γειτονιά σου, ενδεχομένως και στο σπίτι σου που σου «φωνάζει» πόσο πολύ έχει αλλάξει η ζωή σου από τη μέρα που εμφανίστηκε ο Covid-19. Πάνε κοντά δυο χρόνια τώρα που βιώνουμε αυτήν την κατάσταση κι αν υπάρχει ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι.
Πρώτα απ’ όλα η οργανωμένη πολιτεία, η κυβέρνηση που δεν φρόντισε να οργανώσει το σύστημα Υγείας (διάβαζα πριν από λίγες μέρες ότι στη Σερβία έχουν στηθεί τρία νοσοκομεία μόνο για ασθενείς κορονοϊού με περισσότερες από 2.000 κλίνες), να επιβάλει εκεί που έπρεπε έγκαιρα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και να κάνει μια σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου.
Κατά δεύτερον, η επιστήμη, όχι γιατί δεν βρίσκει «αντίδοτο» στον ιό (ίσα ίσα, πάει αρκετά γρήγορα σε αυτό), αλλά γιατί αποτυγχάνει να εκλαϊκεύσει την ουσιαστική γνώση και άρα να δώσει στον απλό κόσμο τα «φίλτρα» να μπορεί να αποκρούει κάθε είδους επιτήδειους. Εδώ και μήνες έχω εντοπίσει συνεντεύξεις του Νοτιοκορεάτη καθηγητή Kim Woo-joo στο κανάλι Asian Boss με θέμα την πανδημία και κάθε φορά αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει κάποιος ειδικός να μιλήσει με τόσο απλό και κατανοητό τρόπο στα δικά μας μέσα ενημέρωσης.
Το τρίτο σημείο αποτυχίας, τέλος, είναι η παιδεία μας. Δυστυχώς είναι απόλυτα εγωκεντρική. Ειδικά στη δική μας γενιά αλλά και στις μεγαλύτερες απουσιάζει παντελώς το αίσθημα ότι είμαστε μέλη του ανθρώπινου γένους και οφείλουμε να συμβάλλουμε, όσο μπορεί από την πλευρά του ο καθένας, στο να προστατεύουμε την ύπαρξή του.

Κώστας Πετρωτός
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: