Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Ρύπανση: Η οικιακή καύση ξύλων ευθύνεται κατά το ήμισυ για τον κίνδυνο καρκίνου

Μια σημαντική έρευνα για τη συμμετοχή της καύσης ξύλων ως μέσο θέρμανσης στον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήρθε στο φως από Έλληνες επιστήμονες του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας στην Πάτρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics, η καύση ξύλων σε αστικές περιοχές παράγει περισσότερα μικροσωματίδια πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες, που περιέχονται στον καπνό που εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα, αλλά και από τους καυστήρες θέρμανσης και σύμφωνα με την έρευνα ο καπνός από τα καιόμενα ξύλα είναι περισσότερο καρκινογόνος από τα αέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.
Στην έρευνα εξετάστηκαν οι πηγές των PAHs στην Αθήνα ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο εδώ. Το πρόβλημα της καύσης ξύλων για θέρμανση είναι μεγάλο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και έχει διαπιστωθεί ότι η έκθεση στα μικροσωματίδια PAHs μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Ο Αθανάσιος Νένες, του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, εξηγεί: «Η Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα» και τονίζει ότι μπορεί να μας προκαλεί εντύπωση ως γεγονός, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό: «Να σταματήσουμε να καίμε ξύλα».
Αντίστοιχη έρευνα στη Βρετανία πέρυσι έδειξε ότι η οικιακή καύση ξύλων είναι η μοναδική πηγή μικροσωματιδίων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στη χώρα, παράγοντας τρεις φορές περισσότερα από τα αυτοκίνητα και ενώ το ποσοστό όσων καίνε ξύλα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους είναι μόνο 8% στο σύνολο του πληθυσμού.
Ακόμη και οι σύγχρονες σόμπες με «οικολογικά χαρακτηριστικά λειτουργίας» εξακολουθούν να εκλύουν 750 φορές περισσότερα μικροσωματίδια μόλυνσης από ένα σύγχρονο φορτηγό τύπου νταλίκας, ενώ τριπλασιάζεται το επίπεδο μόλυνσης στο εσωτερικό των σπιτιών.
Στην έρευνα αναλύθηκαν 31 είδη πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και μεγάλος αριθμός άλλων χημικών στοιχείων, όπως και πηγές εκπομπών αερίων, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να υπολογίσουν τα PAHs από κάθε πηγή ξεχωριστά.
Διαπιστώθηκε ότι το 31% της ετήσιας παραγωγής PAHs προέρχεται από την οικιακή καύση ξύλων, κυρίως τον χειμώνα, το 33% από το πετρέλαιο (θέρμανσης και κίνησης) και 29% από τη βενζίνη. Κάποια PAHs είναι περισσότερο καρκινογόνα από άλλα, και όταν εξετάστηκε αυτός ο παράγοντας διαπιστώθηκε πως αυτά που προέρχονται από την καύση ξύλων φτάνουν το 43%, αυτά από το πετρέλαιο το 36% και από τη βενζίνη το 17%.
«Γνωρίζουμε ότι ο καπνός από τα ξύλα είναι περισσότερος τοξικός από άλλα είδη μικροσωματιδίων», επισημαίνει ο καθηγητής Νένες, ενώ στην Αθήνα η συγκέντρωση PAH μπορεί να είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει η Ε.Ε., είναι διπλάσιος από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ τα PAHs στην Αθήνα μπορούν να προκαλούν 5 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 πληθυσμού.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «με δεδομένη την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες και τη χρήση των ξύλων ως μέσο θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Βρετανία), η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης τους, ώστε να έχουμε ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Νένε, τα PAHs και ο γενικότερα ο καπνός από τα ξύλα είναι τόσο επιβλαβής που μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο έως οξειδωτικό στρες, με συνέπειες όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, παχυσαρκία, πρόωρη γήρανση, διαβήτη, «ό,τι συνδέεται με τη δημιουργία φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα».
Μιλώντας για την έρευνα στον Guardian ο καθηγητής Γκάρι Φούλερ του Imperial College του Λονδίνου, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, εξήγησε ότι «τείνουμε να θεωρούμε ότι η καύση ξύλων είναι ασφαλής για το ξύλο είναι φυσικό υλικό, αλλά αυτές οι μετρήσεις μας υπενθυμίζουν ότι η καύση ξύλων επίσης προκαλούν μόλυνση».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: