Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Εμβολιασμοί-Στοιχεία ΟΗΕ/ΠΟΥ: Ιδού το καπιταλιστικό σας “μπορντέλο”

Για πολλοστή φορά από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για την κατάρτιση ενός παγκόσμιου σχεδίου εμβολιασμού με στόχο να μπει τέλος όχι μόνο στην πανδημία, αλλά και στην «άδικη και ανήθικη», όπως είπε χαρακτηριστικά, κατανομή των εμβολίων.
«Παρά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων σε χρόνο-ρεκόρ, είχαμε περισσότερους θανάτους το 2021 παρά το 2020 και η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο κύριος Γκουτέρες. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, μόνο 12 χώρες μεσαίου εισοδήματος, 27 ανώτερου εισοδήματος και 71 πολύ υψηλού εισοδήματος έχουν περάσει το όριο του 40% στον εμβολιασμό. Καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν το έχει πλησιάσει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου 4,17 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) έφτασαν τα 3,22 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η ανισοτιμία της πρόσβασης στα εμβόλια ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι τεράστια.
Κοιτάζοντας τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΠΟΥ με τον πληθυσμό που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου (χάρτης 1), εύκολα παρατηρεί κανείς πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του βορείου ημισφαιρίου της υφηλίου εντάσσονται στο ελαφρύ έως βαθύ πράσινο επίπεδο, δηλαδή έχουν χορηγηθεί από 60 ως 100 δόσεις εμβολίου ανά 100 κατοίκους.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην αφρικανική ήπειρο όπου ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, έχουν χορηγηθεί από 59 έως και λιγότερες από 20 δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής βρίσκεται στα «κόκκινα». Το ίδιο ισχύει και για χώρες της νότιας και ανατολικής Ασίας, όπως η Παπούα – Νέα Γουϊνέα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, η Μιανμάρ, το Ιράκ, η Σομαλία, καθώς επίσης και η διεθνώς αποκλεισμένη Παλαιστίνη.
Η εικόνα γίνεται πιο αποκαλυπτική στον χάρτη κατανομής των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ανά εκατό κατοίκους (χάρτης 2).
Σε αυτή την περίπτωση,
  • στο ελαφρύ έως βαθύ πράσινο εντάσσονται οι χώρες που έχουν από 40 έως 70 πλήρεις εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους,
  • με καφέ χρώμα οι χώρες που καταγράφουν από 20-39 πλήρεις εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους,
  • με πορτοκαλί χρώμα οι χώρες που καταγράφουν 10-19 πλήρεις εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους,
  • με κόκκινο χρώμα οι χώρες που καταγράφουν λιγότερους από δέκα πλήρεις εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, όπου και πάλι, η αφρικανική ήπειρος βρίσκεται «στα κόκκινα».
  • Σε αυτή την περίπτωση, όμως, παρατηρείται πως δεν είναι λίγες οι χώρες της (ανατολικής κυρίως) Ευρώπης και των Βαλκανίων που ο αριθμός των πλήρων εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται σε 20-39 ανά 100 κατοίκους.
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που προβάλλονται από τα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη για να μην προχωρήσει η άρση της πατέντας των εμβολίων – που θα καθιστούσε ευκολότερη την πρόσβαση στις φτωχότερες χώρες – ο αντίκτυπος είναι σαφής: δυσανάλογα αυξημένη μετάδοση του COVID-19 και θάνατοι για τους άνθρωποι που ζουν σε χώρες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους.
Επιπλέον, η άνιση πρόσβαση στις υπηρεσίες και τεχνολογίες υγείας απέναντι στην COVID-19 οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παραλλαγών και στελεχών, όπως καταδεικνύει περίτρανα η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, παρατείνοντας την ίδια την πανδημία και την ανάγκη για αυστηρά μέτρα, όπως τα lockdown που απειλούν περαιτέρω τον βιοπορισμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: