Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Η ανεργία κόβει συντάξεις και αυξάνει όρια ηλικίας

Ο βασικός κίνδυνος για τις μελλοντικές συντάξεις των νέων προκύπτει από την ανεργία ● Για τους αυτοαπασχολούμενους οι αναλογιστικές προβολές δείχνουν ότι οι συντάξεις από τα υποχρεωτικά συστήματα ασφάλισης «θα είναι περίπου κατά ένα πέμπτο χαμηλότερες από εκείνες των εργαζομένων με παρόμοιες αποδοχές στον ΟΟΣΑ».
Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, με τους δημοσιογράφους για την έναρξη λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου από την 1η.1.2022 προκειμένου, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, να έχει και η νέα γενιά επαρκείς συντάξεις στο τέλος του εργασιακού βίου της, η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις έρχεται να κλονίσει τον υπερβάλλοντα ζήλο υπέρ των σωτήριων ιδιωτικών συντάξεων.
Αποκαθιστώντας τη σημασία που έχει για τις συντάξεις η απασχόληση, η 9η έκδοση της έκθεσης «Pensions at a Glance», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μέσα από μια σειρά δείκτες συγκρίνει συνταξιοδοτικές πολιτικές στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ και τα μέλη του G-20 και σε ένα από τα συμπεράσματά της επισημαίνει ότι ο βασικός κίνδυνος για τις μελλοντικές συντάξεις των νέων που ξεκινούν σήμερα δουλειά προκύπτει από την ανεργία. Διότι, όπως αποδεικνύει η σύγκριση, όσοι εργαζόμενοι με μέσο μισθό βιώνουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους περίοδο ανεργίας 5 ετών θα βρεθούν μπροστά σε μείωση της σύνταξής τους κατά 6,4% σε σύγκριση με το σενάριο της πλήρους σταδιοδρομίας.
Δεν θα έχουν μόνο απώλεια αλλά θα υποστούν και αύξηση των ορίων ηλικίας, αφού, όπως φαίνεται και στον Πίνακα που παραθέτουμε από την έκθεση του Οργανισμού, οι νέοι που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν όχι στην ηλικία του 61ου και μισό που είναι η κανονική μέση ηλικία συνταξιοδότησης σήμερα, αλλά σε ηλικία άνω των 65 ετών. Δηλαδή θα υποστούν αύξηση περίπου 4 χρόνων και θα τείνουν να προσεγγίσουν το νομοθετημένο ανώτατο όριο του 67ου έτους ηλικίας. Κι αυτό όσο κι αν φαίνεται ότι συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (περίπου κατά ένα έτος τη δεκαετία) είναι απόρροια των χαμηλών συντάξεων ιδιαίτερα κατά την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Οι αυξημένοι ρυθμοί απασχόλησης αποτελούν οξυγόνο για τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Σύμφωνα με την έκθεση, «μεταξύ του 2000 και του 2017 οι συνολικές -δημόσιες και ιδιωτικές- συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και η γήρανση του πληθυσμού από μόνη της θα είχε πυροδοτήσει αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Ομως αυτή η αύξηση αποφεύχθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης, η οποία επέδρασε στη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,1% του ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα, στην οποία οι προβολές των μελετητών δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί στις επόμενες δεκαετίες κατά 35%, το όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας που είναι σήμερα για κάποιον που εργάζεται αδιαλείπτως επί 40 χρόνια, δηλαδή από την ηλικία των 22 ετών, θα αυξηθεί σε περίπου 13 χρόνια. Δηλαδή το έτος 2035 σε ηλικία άνω του 63ου έτους της ηλικίας, ενώ το 2050 θα φτάσει στο 65ο έτος. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ισχύουν από τα υψηλότερα νομοθετημένα επίπεδα συνταξιοδότησης.
Για τους άντρες που συνταξιοδοτήθηκαν το 2020 η χαμηλότερη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης εντοπίζεται στο 52ο έτος στην Τουρκία και στο 62ο έτος στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κορέα, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία, ενώ το όριο ήταν τα 67 έτη στην Ισλανδία και τη Νορβηγία. Πάντως σε λίγο λιγότερες από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης δεν αναμένεται να αυξηθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Λιγότερο «τυχεροί», σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να είναι οι αυτοαπασχολούμενοι για τους οποίους οι αναλογιστικές προβολές δείχνουν ότι οι συντάξεις από τα υποχρεωτικά συστήματα ασφάλισης «θα είναι περίπου το ένα πέμπτο χαμηλότερες από εκείνες των εργαζομένων με παρόμοιες αποδοχές στον ΟΟΣΑ». Επίσης η έκθεση αναγνωρίζει ότι η αύξηση της θνησιμότητας και λόγω Covid-19 έχει μειώσει κατά 0,8% τον πληθυσμό άνω των 65 ετών επιφέροντας φυσικά και μια σχετική εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Αναφορικά με τον αντίκτυπο της κρίσης Covid-19 στις μελλοντικές συντάξεις o OOΣΑ εκτιμά ότι έχει περιοριστεί χάρη στη διευρυμένη χρήση των προγραμμάτων διατήρησης της εργασίας, στις επιδοτούμενες συνταξιοδοτικές εισφορές, στην επέκταση της προστασίας από την ανεργία, στα ειδικά μέτρα προς όφελος των αυτοαπασχολούμενων και στις ισχυρές επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ολα σε ιδιώτες
Την εκχώρηση σε εξωτερικούς συνεργάτες του συνόλου των λειτουργιών του νέου επικουρικού ταμείου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η.1.2022 για όλους τους πρωτοασφαλιζόμενους θα αναθέσει βασικά έργα και λειτουργίες του σε ιδιώτες. Η εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών δεν θα αφορά μόνο το επενδυτικό σκέλος αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και το Μητρώο.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: