Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

COVID: H «O» είναι ασταμάτητη τώρα

Γερμανοί ειδικοί εκτιμούν ότι είμαστε απροετοίμαστοι για το αναπόφευκτο: εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα. Τόσο μολυσματική είναι η νέα παραλλαγή.
Είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε την πλήρη ισχύ των λοιμώξεων από την παραλλαγή «Ο». Δεν είναι θέμα πλέον «εάν θα συμβεί, αλλά πότε». Και το «πότε» δεν θα αργήσει. Αυτό υποστήριξαν τρεις από τους κορυφαίους ειδικούς της Γερμανίας στη διάρκεια σημερινής online συνέντευξης τύπου.
Ο Christoph Neumann-Haefelin, ανοσολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Φράιμπουργκ, είπε ότι η «Ο» θα γίνει πιθανότατα η κυρίαρχη παραλλαγή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου- αντικαθιστώντας την παραλλαγή «Δέλτα», η οποία μέχρι τώρα ήταν μία από τις τα περισσότερα μολυσματικά στελέχη από την έναρξη της πανδημίας- και προβλέπει ότι τα ποσοστά μόλυνσης θα αυξηθούν δραματικά — πιθανώς σε εκατοντάδες χιλιάδες την ημέρα.
Αυτή η σκοτεινή πρόγνωση βασίζεται σε διεθνή δεδομένα που μελετούν Γερμανοί ερευνητές. Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα ποσοστά μόλυνσης από «Ο» διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες. Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο- αναφέρει η Deutsche Welle- εκτιμούν ότι οι νέες λοιμώξεις από την «O» θα μπορούσαν να αυξηθούν από 400.000 έως 700.000 την ημέρα. Και πιστεύουν ότι είναι πιθανό 20-34 εκατομμύρια άνθρωποι να μολυνθούν από τώρα έως τον Απρίλιο του 2022 - δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της Βρετανίας - παρά τα ενισχυμένα μέτρα όπως τις ιατρικές μάσκες, το κλείσιμο σχολείων και άλλα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα
«Θα εκπλαγώ αν δεν βλέπαμε παρόμοια κατάσταση εδώ στη Γερμανία», είπε ο Dirk Brockmann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, εκτιμώντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν αμέσως, να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια σειρά από σενάρια και στη συνέχεια να τα θέσουν σε εφαρμογή.
«Πρέπει να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού για να περιορίσουμε τη ζημιά», είπε ο Brockmann, αν και παραδέχθηκε ότι θα είναι αδύνατο να σταματήσει εντελώς η μετάδοση.
Οι Γερμανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι κοινωνικές επαφές και οι μετακινήσεις των ανθρώπων, μέτρα παρόμοια με αυτά των πρώτων lockdown. Και όχι μόνον.
«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται αυτή η παραλλαγή», είπε ο Brockmann.
«Η ενισχυτική δόση θα αυξήσει την προστασία στο 70-75% και θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης, αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να σας προσφέρει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», σύμφωνα με την Sandra Ciesek, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας στο Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.
Όπως είπε η Ciesek, ενώ ήταν σημαντικό να εμβολιαστούν οι μη εμβολιασμένοι, τα πρώτα εμβόλια δεν θα είναι αρκετά για την καταπολέμηση της «Όμικρον». Χρειάζονται πολλές εβδομάδες για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό σύστημα μια άμυνα και ο ιός κινείται πιο γρήγορα από αυτό».
Η «Ο», είπε η Ciesek, είναι πιθανό να είναι εξίσου επικίνδυνο με άλλες παραλλαγές του ιού – παρά τις αναφορές που υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπιες λοιμώξεις.
Τα αρχικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία δείχνουν ότι τα ποσοστά νοσηλείας για άτομα που έχουν μολυνθεί με όμικρον δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα.
Τα συστήματα υγείας μπορεί να καταρρεύσουν
Οι Γερμανοί ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι εάν τα ποσοστά μόλυνσης συνεχίσουν να αυξάνονται δραματικά, τα συστήματα υγείας μπορεί να καταρρεύσουν.
Και έφεραν πάλι ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο: Οι εκτιμώμενες νοσηλείες- μεταξύ 3.000-5.000 ατόμων- θα ασκούσαν πίεση σε «ολόκληρο το μηχανισμό», είπε ο Brockmann, δεδομένου ότι πολλά νοσοκομεία δυσκολεύονται ήδη και δεν θα είναι σε θέση να δεχτούν πολλούς περισσότερους ασθενείς, ειδικά καθώς περισσότεροι ασθενείς σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και του ιατρικού προσωπικού.
«Ο χρόνος τελειώνει» προειδοποίησε ο καθηγητής, καλώντας τους πολιτικούς να πάρουν γρήγορα αποφάσεις.
Για την Sandra Ciesek η Γερμανία είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη, με τους τρεις ειδκούς να συμφωνούν ότι αν και παρέθεσαν τα χειρότερα σενάρια, δεν θα πρέπει απλώς κανείς να αδρανήσει ελπίζοντας ότι η «Ο» θα αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τις άλλες παραλλαγές. 
Κάτι τέτοιο, είπε ο Christoph Neumann-Haefelin θα ήταν σαν «να περπατά κανείς προς την καταστροφή με ανοιχτά τα μάτια».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: